joi, 20 iunie 2013

Dezvoltarea copilului în săptămâna 21 de sarcină

 
Sistemul circulator al copilului este destul de bine dezvoltat acum. Cordonul ombilical continuă să se îngroașe și să se lungească. Fătul va deveni mai mare în al doilea trimestru și dimensiunile lui le vor egala pe cele ale placentei.
În această săptămână sistemul digestiv al copilului se maturizează și crește, iar intestinele se contractă și se relaxează. Copilul exersează înghițând lichid amniotic pentru a-și dezvolta și mai mult sistemul digestiv. Mulți copii încep să sughițe, ceea ce poate fi destul de amuzant, mama resimțind acest fenomen ca o serie de mișcări repetitive în abdomen. 

Sprâncenele și pleoapele sunt acum complet dezvoltate, iar unghiile sunt și ele complet formate acoperind vârfurile degetelor. Se spune că un copil aude discuțiile purtate de mama cu cei din jur și poate auzi ceea ce mama citește sau cântă. Un test a arătat că nou născuții reacționează la auzul unor povești pe care le-a auzit și pe când era în burtica mamei. Mulți oameni le citesc povești, scrieri clasice sau cu caracter spiritual despre care se spune că au un efect pozitiv asupra copilului, dar le și cântă diverse cântece ușoare pentru a relaxa copilul. De acum încolo se poate comunica cu copilul și se pot crea legături afective.