joi, 20 iunie 2013

Femeia însărcinată în săptămâna 21În a 21-a săptămână de sarcină sunteți mult mai relaxată, mai ales că ați ajuns la jumătatea sarcinii, iar copilul evoluează fără probleme. Sarcina devine mai ușoară pe măsură ce corpul s-a adaptat la dificultățile la care a fost supus până acum de-a lungul sarcinii și se pregătește pentru problemele pe care le are de înfruntat de acum încolo, terminând cu nașterea.
Cu acordul medicului puteți efectua anumite exerciții ușoare precum ar fi gimnastica prenatală, plimbările sau înnotul lejer. Exercițiile ușoare sunt de ajutor în reducerea unor probleme cum ar fi varicele și durerile de spate. Dacă corpul și spiritul sunt sănătoase se poate evita depresia post natală. Aceasta poate fi drastic redusă dacă viitoarele mamici au grijă de sănătatea lor fizică și mentală, dar și dacă femeile au parte de sprijinul familiei și al prietenilor pe toată perioada sarcinii.

Multe activități sportive cum ar fi alergările și ridicările de greutăți ușoare sunt bune pentru partea de început a sarcinii, dar dupa aceea nici ele și nici alte sporturi precum ciclismul, călăria, skiatul sau patinajul nu mai sunt recomandate și trebuie evitate. Ele pot fi înlocuite cu exerciții sigure cum ar fi înotul, gimnastica pentru gravide, ore de pregătire natală în apă, pilates, dans și aerobică ușoară, toate efectuate cu acordul și sub observația medicului.
Nu uitați să vă mențineți activă pe tot parcursul sarcinii, beți multă apă înainte și în timpul exercițiilor, faceți-vă o încălzire înainte de a face orice formă de exerciții și după trecerea primului trimestru, evitați acele exerciții care trebuiesc făcute pe spate. Purtați haine largi și aerisite și pantofi fără tocuri, comozi, pentru a evita să vă împiedicați și să cădeți. Evitați să practicați în exces un anumit tip de exerciții și țineți-vă la distanță de sporturile periculoase.

Schimbări ale corpului  în a 21-a săptămână de sarcină

Pe măsură ce copilul se îngrașă, la fel veți face și dumneavoastră. Uterul va crește in dimensiuni și chiar și necunoscuții vor putea observa de acum încolo că sunteți însărcinată. Veți simți crampe în zona picioarelor, dar și dureri care tind să crească în intensitate. Pentru a reduce aceste simptome puteți folosi perne special concepute pentru gravide sau chiar și perne normale pentru a vă sprijini picioarele atunci când vă odihniți. Curelele de suport maternal pot fi folosite pe timpul zilei pentru a evita edemurile și discomfortul în zona gleznelor și a picioarelor pe toată perioada sarcinii. Acest tip de suporturi ajută la reducerea umflăturilor cauzate de sarcină și a varicelor, aceste două simptome provenind în special din creșterea în greutate care la rândul ei duce la creșterea presiunii exercitate asupra picioarelor, când stați în picioare.
Un remediu rapid pentru picioarele umflate este învelirea lor într-o bucată de țesătură ținută în apa rece, urmată de ridicarea lor pe niște perne pentru a le asigura suport.
Pe măsură ce creșteți în greutate aveți tendința să deveniți mai neîndemânatică și mult mai predispusă la căzături, motiv pentru care ar fi indicat să nu mai purtați tocuri.
Purtarea de haine largi și confortabile combinate cu niște pantofi cu talpă plata este recomandată pentru a evita să cădeți și să vă răniți.

La ce să vă așteptați când sunteți însărcinată în 21 de săptămâni

Veți observa o creștere a apetitului, acum, pentru că aveți nevoie de încă 500 de calorii pe zi în plus pentru a vă susține metabolismul care este destul de crescut. Este bine să evitați mâncărurile bogate în grăsimi, ca și mâncarea conservată, mai ales dacă vreți să evitați o nesănătoasă crtere în greutate. Puteți să vă așteptați la unele pofte alimentare, în special pentru anumite mâncăruri sau alimente. Dacă poftele dumneavoastră nu sunt sănătoase și vizează lucruri ca țigările, cenușa, varul,  cărbunele sau altele asemenea, ar fi bine să vă contactați doctorul. Puteți observa umflături la mâini și picioare, umflături ce pot fi atenuate prin punerea picioarelor pe perne în timp ce ședeți. Retenția de apă este o altă problemă cu care se confruntă majoritatea femeilor, simptom care produce umflături ale brațelor și picioarelor. Dar chiar și aceste probleme se pot rezolva cu o dietă adecvată.
Cu cât vă relaxați mai mult pe perioada sarcinii, cu atât va fi și copilul mai relaxat pentru că s-a dovedit că fătul preia stresul și disconfortul mamei foarte ușor încă din uter. Exerciții moderate pot ajuta să vă păstrați mușchii puternici și flexibili și vă și poate relaxa în timp ce reduce simptome de discomfort cauzate de sarcină, cum ar fi: dureri de spate sau constipație. Este important să faceți exerciții în timpul sarcinii, dar acestea trebuiesc făcute cu grijă, iar dacă apar sângerări vaginale, vedere încețoșată, greața, amețeală, leșin, greutate în respirație, palpitații ale inimii, schimbări în temperatura corpului sau dureri ascuțite în abdomen sau piept, medicul trebuie imediat informat.