sâmbătă, 8 iunie 2013

La sfat cu bebelușul în a 19-a săptămână de sarcină


Bună! Sunt bebelușul din burtica mamei și vreau să vă anunț că am trecut cu bine și de săptămâna a 18-a. Sunt mare deja! Am 19 săptămâni. Cântăresc  200 – 240 grame și am o lungime de 15 cm cranio-caudali. Sunt cam de mărimea unui dovlecel mic.
Brațele și piciorușele mele  sunt acum normal proporționate unele față de celelalte și față de restul corpului.
Rinichii mei continuă să producă urină, iar părul de pe cap continuă să crescă. Toți cunoscuții i-au spus mamei că pe zi ce părul meu crește mai mare, ea va avea arsuri la stomac din ce în ce mai insuportabile. Dar ea știe că eu nu vreau să îi provoc nici un disconfort și arsurile sunt doar o chestiune de timp.
Auzul îmi este foarte bine dezvoltat. Pot auzi acum chiar conversații, vocea mamei fiind cea mai importantă. Dar îl aud și pe tati cum îmi vorbește în fiecare dimineață, iar seara îmi citește povești.
Deja pot face mișcări conștiente (ca suptul degetului) pe care mami încă nu le simte.
Mămica nu trebuie să uite că fiecare bebeluș se dezvoltă diferit . Chiar și eu. Toată informația care o primește ea de la medici, apropiați sau internet este destinată doar pentru a-i oferi o idee generală despre dezvoltarea mea.

Cum s-a schimbat viața mamei în săptămâna a 19-a de sarcină

Mami mai are doar o săptămână până la jumătatea perioadei de sarcină. În această săptămână simte dureri în abdomen sau chiar o durere rapidă, ascuțită, ca un junghi, într-una sau în ambele părți, în special atunci când schimbă poziția. E ceva normal și nu ar trebui să o îngrijoreze, căci ceea ce simte sunt ligamentele rotunde ale uterului care suferă din cauza întinderii.
Uneori palmele mâinilor sunt roșii. Asta se datorează creșterii nivelului de estrogeni. La unele femei apar pete pe față, însă mami nu are probleme cu așa ceva, poate din motivul că are tenul mai întunecat.  Cu toate aceste, are alte probleme - brunetele și femeile cu pielea mai închisă la culoare au "cearcăne" în jurul ochilor.
Cam atât pentru această săptămână! Acum, că am discutat cu voi cam mult timp, merg la culcare, căci mi se închid ochii. Ne reauzim săptămâna viitoare!