duminică, 23 iunie 2013

Primele mișcări ale fătului

Primele lovituri ale fătului în burtică și evoluția lor pe parcursul sarcinii reprezintă unele dintre cele mai emoționante și fascinante momente din perioada de graviduță. Fiecare sarcină  este unică. Nu există o dată precisă la care apar primele lovituri în burtică ale fătului. Însă medicii susțin că acestea ar trebui să își facă simțită prezența în al doilea trimestru de sarcină, mai exact între săptămânile 16 și 22.
Fătul are mâinile și picioarele dezvoltate înainte de această vârstă gestațională. Chiar dacă le mișcă, ele nu sunt suficient de puternice pentru a putea fi sesizate. Abia pe la 16 săptămâni atinge un prag de dezvoltare care face posibilă simțirea primelor lovituri.

Fiecare gravidă resimte în mod diferit loviturile fătului în burtică. Specialiștii au reușit să creeze un tablou al acestor stări mai mult pe baza mărturiilor celor care au trecut prin această experiență.
Specialiștii suin că acestea se resimt asemenea unor spasme nervoase, însă gravidele au și alte descrieri ale acestor senzații:
  • bule de aer care se "plimbă" prin burtică;
  • fluturași în stomac; 
  • o senzație de balonare și gaze; 
  • senzația că ceva mișună prin stomăcel. 
De cele mai multe ori, gravidele nici nu recunosc exact când anume a lovit prima oară bebelușul în burtică. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că acestea confundă senzațiile cu anumite stări fiziologice: senzație de foame, de balonare etc. Abia când lovește a doua sau a treia oară, gravida recunoaște senzația ca fiind lovitura bebelușului.