sâmbătă, 20 iulie 2013

Mituri despre bebeluși

 
Ce este un mit? Nu e ușor de dat răspuns la această întrebare. Mulți consideră că miturile sunt rezultatul fanteziei omului și nu au nimic comun cu realitatea. În unele dicționare acest cuvânt se explică ca informație neautentică, invenție sau pur și simplu – născocire.
Însă, nu totul este chiar atât de unilateral. La baza oricărui mit întotdeauna stă viața reală, ci nicidecum o născocire din capul cuiva. Însă reflectă oare această viață realitatea obiectivă? Să încercăm să clarificăm.
Mitul 1. Copilul mic trebuie spălat în fiecare zi cu săpun.
În primul rând, săpunul spală stratul natural protector al pielii, o usucă tare, ceea ce poate provoca iritații. În al doilea rând, oare copilul reușește să se murdărească atât de tare în timpul unei zile? De aici vine și obișnuința de a face băile folositoare zilnice cu ierburi, extrase din conifere și sare de mare. Acestea sunt bune pentru copil de plăcerea lui și pentru a-l obișnui cu băița zilnică, nu pentru altceva.
Mitul 2. Pudra și săpunul pentru copii sunt obligatorii.
Pielea micuțului este ca a doua perche de plămâni. De aceea, cea mai mare parte a pielii trebuie să fie curată pentru a respira. Pudra se utilizează doar în cazurile când în cutele pielii se fromează o iritație umedă. Praful se presoară pe mâinile curate, apoi se aplică cu mișcări palpabile pe locurile iritate.  Însă nu uitați să spălați cât mai des praful de pe pielea copilașului, căci amestecându-se cu transpirația el poate aduce la formarea unui mediu favorabil dezvoltării bacteriilor. Uleiul se aplică doar pe sectoarele de piele ce se usucă și se coșesc.

Mitul 3. Opărelile la copii sunt lucruri obișnuite.
Nu și încă odată nu! Deseori opărelile pot fi o dovadă a faptului că micuțul nu petrece destul timp cu pielea goală, nu este destul de bine spălat sau ca o formă a diatezei. Factor iritant pot fi scutecele de unică folosință alese greșit.
Mitul 4. Copilul are nevoie de carne în fiecare zi.
Deoarece carnea se digeră greu și încet, ea poate supraîncorda sistemul digestiv. Copiii mici au nevoie de cel puțin două zile de post pe săptămână.  De asemenea, surplusul de alimente grele intoxică organismul. Nu trebuie să introduceți carnea în raționul micuțului mai devreme de a 8-a lună de viață. În general, cu cât mai târziu, cu atât mai bine.
Mitul 5. Principalul e cât mai multă vitamina C.
La sugaci, introducerea prea devreme și necontrolată în rațion a sucului de lămâie, mere acre, cu atât mai mult, a vitaminei C sintetice, poate provoca edemul pancreasului și alte boli. La copiii mai mari, el se depune pe rinichi. Ca și toate celelalte vitamine, vitamina C are normă zilnică ce nu trebuie depășită. Toți știu că surplusul acestei vitamine se elimină din organism, dar supradozarea permanentă poate deregla sistemul de eliminare. Dacă în urina micuțului au fost depistate oxalate, atunci încălcarea este evidentă. Majoritatea încălcărilor de acest gen sunt reversibile, însă uneori e nevoie de prea multe eforturi. Apariția unor asemenea probleme pot avea loc la orice vârstă.
Mitul 6. Tratamentul cu ierburi este inofensiv.
Orice medicament, inclusiv ierburile, poate fi periculos în caz de administrare greșită. Nu experimentați asupra copilului dându-i amestecuri de ierburi pur și simplu pentru profilaxie. Cel puțin citiți instrucțiunea sau adnotația de pe cutie. Nu toate ierburile sunt permise pentru micuți, iar din cele permise, se fac infuzii în concentrații mai slabe, pentru sugaci de 3 ori mai slabe decât pentru maturi. Cu o mare precauție se folosesc ierburile la copiii cu înclinații spre reacții alergice.
Mitul 7. Toți copiii trebuie să meargă la vârsta de un an.
Copilul are dreptul să nu vrea să meargă până la 16 luni. Vreo legătură dintre pași și dezvoltarea de mai departe a copilului nu a fost depistată de specialiști.
Mitul 8. Legănatul micuților duce la alintare.
Nu, nu este corect! Mai mult, la legănare copiii antrenează aparatul vestibular și se dezvoltă coordonarea în spațiu. De asemenea, ei adorm, ceea ce le place tuturor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu