vineri, 19 iulie 2013

Semne populare și superstiții legate de naștere, bebeluși și mame 
Să credem sau nu în superstiții? Pe de o parte, superstițiile s-au ivit demult și se întâlnesc frecvent până în ziua de astăzi, iar pe de altă parte, există o părere conform căreia în care superstiții credem, acelea se îndeplinesc. De aceea, să credeți sau nu, e decizia dumneavoastră.
Tălmăcirea superstițiilor
Dacă băiatul seamănă cu mama, iar fata cu tata – vor fi fericiți – posibil că din punct de vedere genetic, în această observație este un anumit sens, însă fiecare om are soarta sa.
Pentru a nu fi deocheat copilul, prima dată trebuie spălat în apa înălbită cu laptele mamei – pe de o parte, în acest caz, este exprimată atitutdinea față de laptele mamei ca față de hrana de bază a copilului: se dorește ca el să fie din abundență. Pe de altă parte, apa înălbită cu lapte nu numai că este folositoare pentru piele, ci și este netransparentă, ascunzând micuțul de ochiul rău, chiar și fără intenție.
Până la șase săptămâni copilul nu trebuie arătat străinilor – să nu fie deocheat – în afară de pericolul real de deochi, această superstiție ține de datina zilei a patruzecea, căci șase săptămâni constitutie patruzeci și două de zile. Se consideră că după naștere, femeia, pentru patruzeci de zile este îndepărtată de biserică, deci, la nivel mistic, ea nu-și poate apăra pruncul. La cea de-a patruzecea zi femeia aduce copilul în biserică (cum a făcut-o Maica Domnului) și primește posibilitatea să se împărtășească atât ea, cât și pruncul.

Nu trebuie să agățați nimic deasupra leagănului – copilul nu va adormi – în timpul somnului, micuțul este protejat de Îngerul Păzitor. Dacă puneți ceva deasupra leagănului, veți astupa micuțul de la îngerul lui. În afară de semnificația mistică, în această interdicție este și una reală – somnul este bun la aer liber, de aceea nu limitați accesul aerului.
Nu trebuie să înțărcați copilul în zilele de pomenire a Sfinților Mucenici – înțărcând copilul în ziua când mucenicului i s-a luat viața înseamnă a asocia mistic acest lucru cu moartea.
Până la botez numele copilului nu trebuie spus nimănui – este o interdicție ce ține de frica de deochi. Dupa Botez, când copilul are Înger Păzitor, posibilitatea deocherii se micșorează.
La Botez, când se bea de sănătatea nou-născutului, un păhăruț trebuie vărsat în sus – uneori se pune pâine pe cea mai înaltă poliță ca micuțul s-o mănânce când va crește să ajungă la ea.
Dacă într-un an se nasc mai multe fete, nu va fi război – este o superstiție primitiv-mistică care presupune că la război se duc numai bărbații și, prin urmare, natura asigură un număr permanent de bărbați.
Nu trebuie să aruncați copilul în sus după apusul soarelui – el va dormi rău – în primul rând, copilul în general nu trebuie aruncat în sus. Tot aici se are în vedere că pruncul nu trebuie agitat înainte de somn, căci va adormi greu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu