marți, 6 august 2013

Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată şi în Republica Moldova
În perioada 1-7 August 2013, Republica Moldova, de rând cu alte 170 de ţări din lume, marchează Săptămâna Mondială a Alăptării, anunță site-ul Ministerului Sănătății din RM.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF recomandă ca bebeluşii să fie alăptaţi chiar din prima oră după naştere. Iniţierea alăptării în primele ore asigură un contact emoţional puternic dintre mamă şi copil şi sporeşte şansele  menţinerii alăptării cât mai mult timp.

Potrivit medicilor, alăptarea este „prima imunizare” a copilului – cea mai eficientă şi ieftină metodă care asigură supravieţuirea şi dezvoltarea copilului. Laptele matern conţine toate elemente nutritive necesare copilului şi anticorpi ce protejează copiii de anumite boli, cum ar fi diareea şi pneumonia, cele două cauze principale ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Nici un substituent artificial nu este capabil să înlocuiască laptele matern. Dimpotrivă, amestecurile artificiale comportă riscuri pentru sănătatea copilului, cauzate de utilizarea apei nesigure, a echipamentului nesterilizat sau prezenţa potenţială a bacteriilor în laptele praf.pteze copiii până la doi ani, deoarece în felul acesta le asigură copiilor o sănătate mai bună şi îi protejează de eventuale maladii. Laptele matern conţine toţi nutrienţii necesari copilului, precum şi alte elemente esenţiale care le dezvoltă imunitatea.


În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea are un efect pozitiv pe tot parcursul vieţii. Persoanele care au fost alăptate în copilărie riscă mai puţin să se confrunte cu obezitate, diabet de tipul 2, ele demonstrând performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Totodată,  alăptarea la sân este benefică şi pentru mamă, deoarece previne cancerul mamar şi cancerul de col uterin.

În primele şase luni de viaţă copilul trebuie să fie hrănit exclusiv cu lapte matern, fără alte adaosuri şi lichide, care sunt dăunătoare pentru sănătatea lui.

La nivel mondial, doar 39% din copii cu vârsta până la şase luni sunt alăptaţi în exclusivitate, iar această practică aproape că nu s-a îmbunătăţit în ultimele decenii.

În Republica Moldova rata alăptării exclusive în prima jumătate de an este în descreştere. Dacă în anul 2005, 46% din copiii din Moldova erau alimentaţi exclusiv cu lapte matern în primele şase luni, atunci în 2012 această cifră era de 36%, arată datele Studiului de Indicatori Multipli în Cuiburi realizat în 2012. Practicile de alimentare diferă în funcţie de mediul de trai – situaţia este mai bună la sate unde 40% din copii sunt alăptaţi exlusiv, faţă de numai 30% în mediul urban.

Potrivit aceluiaşi Studiu, peste 60% din copii au fost alăptaţi în prima oră după naştere, iar 87% în primele 24 de ore după naştere. Totodată, jumătate din copii (48%) au fost alăptaţi continuu până la vârsta de 1 an, iar 12%  au fost alăptaţi continuu până la vârsta de doi ani.

P.S… Sunt și eu mămică și am vazut-o pe pielea mea cum e copilul alăptat la sân. Timp de un an, (cât am alăptat primul copil) a răcit doar odată, pe timp de iarnă, și tot după o vaccină. Aș încuraja orice tânără mamică să facă la fel. Nu trebuie să credem că alăptarea ne ia timp prețios, e timp petrecut cu bebelușul nostru care nu poate fi compensat cu niciun ban.  Nu trebuie să privăm copilul de laptele matern pentru a reveni la serviciu. Am spus-o și o mai repet: CARIERĂ POȚI SĂ FACI LA ORICE VÂRSTĂ, DAR COPII, NU!!!!!

P.P.S Știu că sunt și mii de cazuri când mămicele nu sunt „inzestrate” cu lapte. Aici, chiar nu pot spune nimic. E rău, e grav. Dar decât nimic, laptele praf e unica soluție.