luni, 23 septembrie 2013

Ce li se întîmplă femeilor după ce nasc?1. Prima dată cînd îţi vei vedea şi ţine în braţe copilul nou născut, e posibil să nu auzi corul de îngeri cîntînd pe fundal şi imaginea idilică manifestîndu-se din plin pentru că ţi-ai văzut visul cu ochii. Din contra, în clipa aceea este posibil ca doctorul să continue să te coase sau să ţi se scoată placenta, depinde cum ai născut. Este posibil să ai destul de multe dureri şi să fii mai obosită decît ai fost toată viaţa ta. Nu are nimic dacă în acele clipe nu simţi acel entuziasm nebun pe care credeai ca îl vei simţi. Vei avea suficiente momente de magie alături de bebeluşul tău după ce lucrurile vor intra în normal şi rutină.

2. După ce naşti, primul tău drum la toaletă va fi un evenimentSă nu îţi fie jenă să te ajute cineva în această situaţie. Nu înseamnă că ţi-ai pierdut demnitatea dacă accepţi ajutor atunci cînd te recuperezi. Vor mai exista momente în cariera ta de mama în care trebuie să laşi garda jos şi să înţelegi că nu eşti perfectă, iar acest lucru este în regulă.
3. Alăptatul nu este floare la ureche. Durează ceva pînă cînd îţi intri în mană şi înveţi cum să alăptezi, care este tehnica exactă pentru ca bebeluşul să primească lapte şi să se sature. Vei învăţa toate acestea în timp ce copilul va urla înnebunit de foame. Chiar dacă procedezi bine sau nu ca tehnică, alăptatul la sîn este dureros la început. Sfîrcurile se pot înroşi, usca, pot crăpa sau sîngera. Sînii se pot umfla şi devin fierbinţi, pulsînd şi radiind căldură. După două săptămîni, te vei obişnui, deci nu renunţa. În egală măsură, ia în calcul ca în cazul în care, cu toate eforturile de care eşti capabilă, nu eşti tipul de femeie care să se descurce cu alăptatul, chiar nu este o problemă.  Îţi poţi hrăni copilul cu lapte formulă care în ziua de azi este foarte bun. Mai rău îţi faci ţie şi copilului învinovăţindu-te pentru ceea ce, pur şi simplu, nu eşti şi nu poţi. Felul în care îţi hrăneşti copilul este nesemnicativ faţă de felul în care îţi iubeşti copilul.

4. În a patra zi după naştere, aproape că vei plînge. Destul de mult. De regulă atunci este momentul în care hormonii cedează şi în care ai impresia că viaţa ta s-a sfîrşit, că partenerul nu te susţine şi că nu poţi face nimic ca lumea. Vei plînge pur şi simplu. Ai voie. Dar dacă continui să plîngi zile în şir după aceea, cere ajutor cît mai repede.
5. Dacă ai cum, nu îţi pune haine bune de stradă sau de casă în primele două săptămîni. Rămîi la pijamale şi haine comode de interior. Dacă ţi le scoţi, lumea din jur va crede că eşti 100% funcţională din nou ceea ce, evident, nu este cazul. Poartă haine de casă sau pijamale curate şi frumoase dar rămîi în ele dacă nu vrei să fii luată de proaspătă la curăţenie, făcut mîncare, primit musafiri în paralel cu grija permanentă pe care trebuie să o ai pentru mica fiinţă – ceea ce ar trebui să fie unica ta preocupare.
6. Bebeluşii nu dorm întotdeauna continuu. Iar acest lucru nu este rezultatul a ceva ce probabil crezi că ai făcut greşit pentru că nu eşti o mamă bună. Bebeluşii vor începe să şi doarmă la un moment dat, asta e clar. Unii părinţi îţi vor spune că bebeii lor dorm îngereşte cum îi pun în pătuţ neîntorşi ore în şir. Fie aceştia forţează adevărul, fie definesc noţiunea de dormit altfel, fie mint. Poate şi tu vei povesti la fel despre experienţele de proaspătă mamă după ce vei depăşi etapa, cînd vei reţine doar în linii mari cum a fost. În realitate, bebeii sunt la fel diferiţi ca şi adulţii. Unii vor dormi bine din prima, alţii nu. Unii vor fi treji noaptea şi vor dormi ziua, că aşa sunt obişnuiţi din uter, alţii nu. Pînă la urmă, ce e evident e că ei vor ajunge să doarmă regulat mai devreme sau mai tîrziu, ai răbdare doar.
7. Nu lăsa pe nimeni să te facă să crezi că nu ştii ce e cel mai bun pentru copilul tău sau că nu ai face o treabă excelentă cum te descurci cu el. Dacă ceva trebuie să ştii de la început de drum ca parinte este că nu există un mod corect de a fi un părinte bun sau perfect şi că sunt multe, foarte multe moduri prin care poţi deveni un părinte aşa cum îţi doreşti. Nu contează ce spun sau au făcut la viaţa lor mama ta, soacra ta, bunica sau vecina. Ascultă-ţi inima şi instinctul.
 8. Găseşte suport, un grup – printre vecine, prietene, internet, mame pe care le-ai cunoscut la maternitate. A fi conectat cu mame ca şi tine poate fi o salvare crucială în această perioadă de început. A avea în grijă pentru prima dată un nou născut este ca atunci cînd te-ai dus prima oară la facultate. O lume nouă, multe întrebări ale căror răspunsuri le vei găsi mai uşor cînd sunteţi mai mulţi în aventură
 9. Nu te transforma într-un martirCopiii nu vor veni cu drag în vizită de sărbători la părinţii martiri şi văietători atunci cînd se vor face mari. Angajează o bonă, apelează la ajutor la partener sau la bunice să aibă grijă de copil atunci cînd îţi faci baie sau te odihneşti. Nu este deloc uşor să îţi ajustezi viaţa în a deveni mamă. Nu te teme să spui “îmi este foarte greu”. Da, uneori este greu şi frustrant deşi îţi iubeşti foarte mult copilul. Ceea ce nu înseamnă că nu eşti 110% recunoscătoare pentru binecuvîntarea de a avea copilul.
10. Fă cît mai multe poze cu bebeluşul (în care să fii şi tu) în perioada de început a voastră, pentru că nu vei mai ţine minte multe detalii din primele săptămîni şi luni.
Sursa: sfatulparintilor.ro