sâmbătă, 7 septembrie 2013

Primele cumpărături pentru confortul bebelușului
E necesar să ne pregătim din timp pentru procurarea lucrurilor necesare bebelușului care urmează să apară pe lume. De unele lucruri vom avea nevoie doar câteva luni, de aceea ele pot fi luate în chirie (de exemplu cântarul) sau pot fi împrumutate de la rudele sau prietenii care deja au crescut. Nu vă rușinați să întrebați. Când alegem căruciorul, pătucul, etc, în primul rând vom atrage atenția nu la partea estetică, ci la comoditate și siguranță. Acest lucru e cel mai important.

Deci, mergem la cumpărături!

  Căruciorul. La ce vom atrage atenția:
-         Să fie compact,
-         Să fie ușor,
-         Să meargă peste tot, să aibă roțile mari și nu gonflabile (din experiența altor mămici),
-         Să fie dotat cu amortizatoare,
-         Să fie dotat cu frână (de dorit să fie nu doar în față, ci și în spate),
-         Mânerele să fie fixate comod și sigur,
-         Posibilitatea de reglare a poziției mânerelor,
-         Prezența câtorva poziții de înclinare a spetezei,
-         Capacitatea de a se strânge ușor și repede, de dorit cu o mână,
-         Dotarea cu atribute suplimentare (apărare de ploaie, coș sau plasă),
-         Dotarea cu curele de siguranță, etc.
Înainte de a cumpăra primul mijloc de transport a micuțului dvs e bine să vă răspundeți la un șir de întrebări:
-         Când se va naște copilul? Astfel, e bine să cumpărăm odată cu căruciorul și o plasă împotriva muștelor și țânțarilor dacă copilul se naște vara, precum și apărătoare de ploaie în cazul copiilor născuți primăvara sau toamna.
-         Ce fel de cărucior veți cumpăra – universal sau pentru nou-născuți? Ambele tipuri au atât plusuri, cât și neajunsuri. Astfel, căruciorul universal va crește împreună cu copilul, va fi mai ieftin, căci nu va trebui de procurat varianta pentru plimbare. Dar căruciorul – leagăn e mai sigur și mai stabil, iar cel pentru plimbare e mai mobil, mai compact și mai ușor. Leagănul ce se scoate este comod prin faptul că până când copilașul este foarte mic, el se va simți mai comod în el. De asemenea, este comod pentru plecări la vilă sau în ospeție, pentru somnul la balcon.
-         Ce mărime are ascensorul și ușile de la intrare? Nu uitați să le măsurați, căci unele cărucioare nu vor intra. 

Pătucul. Ce este important:
-         Masivul din lemn natural,
-         Distanța dintre bare nu mai mare de 6 cm,
-         Minimum 2 poziții (mai bine 3 - 4)
-         Un perete basculant,
-         Două bare ce se scot din peretele din față (pentru vârsta mai mare)
-         Să fie sigur și stabil.
Pătucul clasic are parametrii de 120 x 60, cel nestandard  - 140 x 70 (adică un pat în creștere). Uneori la pătuc se anexează și măsuța pentru înfășat, care reprezintă o scândură ce se instalează pe pereții laterali, deasupra pătucului.
Da, roțile și legănatul nu sunt obligatorii. Iar lada de sub pătuc uneori este de folos ( dacă aveți apartamentul mic și nu este loc pentru o comodă pentru lucrurile copilului).

Comoda. La ce să atragem atenția:
-         Prezența unui număr mare de sertare  incluse și polițe deschise.
Mai practică este comoda cu polițe deschise, pe care putem amplasa o mulțime de mărunțișuri care ne sunt necesare sub mână, cum ar fi șervețelele, cosmetica bebelușului, etc.

Masa sau tabla pentru înfășat. Ea poate fi îmbinatămcu pătucul sau comoda. Pe ea se așterne o păturică, o bucată d ecelofană, un scutec cald. E bine dacă este masa pentru înfășat. Dacă nu, atunci o putem înlocui cu orice suprafață lată și tare. Multe mame schimbă sau înfașă micuții lor pe masă sau pe pat. Numai să nu uitați de siguranța bebelușului și să nu-l lăsați singur!