vineri, 21 martie 2014

Ce jucării dăruim copiilor, în funcție de vârstă?
Pe site-ul romanialibera.ro întâmplător, am dat peste un interviu cu psihologul român Raluca Vasiliu. Interviul este intitulat ”Ce jucării dăruim copiilor, în funcție de vârstă?”. Am făcut o selecție și am ales pentru blog răspunsuril la doar două întrebări, pe care mi le puneam și eu. Sper să vă fie de folos!

Ce jucării cumpărăm unui bebeluş sub şase luni?
RV: Nou-născutul are o nevoie accentuată de stimulare senzorială, aşadar jucăriile trebuie să răspundă acestei nevoi. Sunt indicate jucăriile cu forme simple şi intens colorate. Dacă fac sunete, acestea trebuie să fie liniştite, repetitive. Textura trebuie să fie plăcută, fără asperităţi, să poată fi atinse cu uşurinţă şi plăcere. De asemenea, pluşurile sunt indicate, deşi copilul încă nu se poate ataşa de ele. Pentru că încă nu se mişcă în voie, jucăriile trebuie plasate în aria lui vizuală, astfel încât să le poată atinge.
Deşi pare neajutorat şi pasiv, copilul învaţă în această perioadă foarte multe lucruri: el îşi dezvoltă motricitatea grosieră, simţul mişcării, spiritul de observaţie, aprecierea distanţei, mărimii etc. De aceea el are nevoie să poată atinge, apuca, învârti, răsuci şi pipăi jucăriile. Dacă îi prezentăm copilului imagini, acestea trebuie să fie foarte simple şi clar definite, pentru că ei observă la o
imagine în primul rând contururile şi contrastele.
În plus, cum copiii bagă în guriţă toate jucăriile, trebuie să ne asigurăm că nu sunt prea mici sau ascuţite.

Dar de la şase luni la un an?
RV: Pentru prima oară capabili să se mişte, copiii sunt mult mai activi şi mai dornici să exploreze mediul. Manipularea jucăriilor şi a obiectelor e mai viguroasă, copilul apucându-le, răsucindu-le, studiindu-le. Aşadar jucăriile interactive, care se desfac, au buton, se pot învârti, răsuci, sunt cele mai indicate. În această perioadă copiii nu sunt deloc pretenţioşi: orice obiect poate deveni o jucărie fascinantă, gata să fie explorată cu toate simţurile.
De pe la 10 luni, copilul îşi dă seama când o jucarie lipseşte şi începe să o caute. Tot acum are loc primul ataşament de o jucărie sau un obiect, pe care copilul o/îl ia cu el peste tot. Având în vedere că această jucărie este ca o persoană pentru el, este interzis să i-o luăm, să o aruncăm sau să o înlocuim cu alta identică. Dacă facem asta, este ca şi când i-am lua copilului pe cineva drag.
În această perioadă putem să îi arătăm copilului cărţi cu imagini, astfel încât el să îşi formeze reprezentările unor obiecte uzuale. Cărţile cu poveşti încă nu pot fi înţelese de copii, însă ei pot recunoaşte în acestea obiecte uzuale.