luni, 30 iunie 2014

8 ”realizări” ale unui copil de 8 luni

Azi Cecilia împlinește 8 lunișoare. De când s-a născut  și până acum a învățat să facă nenumărate lucruri, începând cu statul pe burtică, gânguritul și, mai nou, statul pe două picioare. Poate pentru cineva acestea sunt niște lucruri obișnuite, dar pentru noi sunt cu adevărat ”mari realizări”. 

1.     Așteptăm cu nerăbdare ziua în care Micuța va spune ”mama” și ”tata”. Deși au fost câteva tentative, oricum toată ziua strigă ”baba”. De când a început a gânguri noi îi tot repetăm ”mama”, ”tata”, dar ea o ține una și bună – ”baba”. Poate în limba ei asta o fi însemnând ”mama”?

2.     Nu știu cum e la alți copii, dar Cecilia adoră să stea sub pat. Acum, pe timp de vară, îi așternem jos o saltea groasă pe care stă toată ziua și exersează mersul de-a bușilea, dar face ce face și tot sub pat se duce. De acolo râde ștrengărește și le spune povești jucăriilor. (Unii spun că micuții preferă să stea sub pat pentru că acolo e răcoare. Poate așa o fi fiind...)

3.     Merge de-a bușilea. De vre-o două săptămâni Ștrengărița a început a merge ”în patru”, iar de atunci nu mai avem odihnă. Salteaua a devenit pentru ea mult prea mică, de aceea pândește orice moment în care nu îi atragem atenția, coboară de pe ea și... pe aici ți-i drumul. Dacă nu e sub pat, e într-un alt colț al camerei și așa toată ziulica. Unii medici recomandă părinților să lase copiii să exerseze cât mai mult mersul de-a bușilea, acest lucru ajutând la dezvoltarea și întărirea coloanei vertebrale. De asemenea, atunci când  un copilaș merge ”în patru labe”, el își testează echilibrul, întărindu-și mușchii cu care mai apoi va învăța să meargă.

4.     Ținută de mânuțe, stă în două piciorușe. Deseori o surprindem că, fără ajutorul nostru, se agață de obiecte care atîrnă și încearcă să se ridice. Cu toate acestea, până când nu va învăța să-și mențină echilibrul, nu va putea nici pe piciorușe să se sprijine de una singură. Iar acest lucru se va întâmpla foarte curând, căci (observ) se dezvoltă cu viteză cosmică.

5.     Ajutată, coboară de pe pat. Dupa părerea noastră, e foarte important ca cei mici să fie învățați cum să coboare corect de pe pat, de aceea, de fiecare dată ne străduim ”să îi ținem lecții” la acest capitol.
6.     Pe 9 mai i-au apărut primii doi dințișori, iar de atunci tot ce ia în mânuță, ajunge neapărat în guriță, iar dacă e ceva comestibil, e făcut în câteva clipe în bucățele. Cu cei doi dințișori, ca iepurașul,  roade  biscuiți, castraveți, roșii, ceapă, măr... 

7.     Vorbește singurică. Se spune că toți copilașii au un prieten imaginar, iar atât timp cât aceștia, atunci când sunt cu alți copii, se joacă și vorbesc cu ei, părinții nu ar trebui să își facă o problemă din asta. Micuța noastră, atunci când cei maturi discută,  evident, nu se implică. Stă cumincioară acolo unde a prins-o vremea și vorbește cu prietenul său imaginar, povestindu-i, probabil, despre ce năzdrăvănii a mai reușit să facă în ultimul timp.

8.     Dacă îi spune cineva că e fetiță bravo, neapărat  ea bate din palme. Idee nu am când a învățat acest lucru, dar mă bucur să o văd bătând din palme, cu zâmbetul larg până la urechi.

Desigur, sunt încă muuuuuuulte lucruri pe care Cecilia le poate face, dar azi cifra 8 e la loc de cinste. 

La mulți ani, Gogoașă dulce!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu