marți, 3 iunie 2014

Dar tu, știi ce să faci atunci când copilul tău se sufocă?Nimeni nu și-ar dori să treacă prin asemenea situații, dar cel mai bine e să fii pregătită pentru orice. E destul ca piciul tău să înghită o bucățică mai mare  dintr-un fruct sau să bage în guriță o piesă prea mică dintr-o jucărie și ... inevitabilul se produce. Eu știu încă de când eram mică cum să ofer primul ajutor în caz de sufocare.  Am văzut cum făcea mama și mi-a fost de ajuns. Până a fi și eu mamă nu am făcut-o niciodată, dar a venit ziua în care, din neatenția mea, Cecilia a rupt o bucată mai mare de covrigel. Atunci am pus în aplicare teoria. Se face cam așa:

1. Ține copilașul pe antebraț, cu fața în jos, astfel încât capul să fie mai jos decât picioarele. Gravitația ajută și trebuie folosită în astfel de situații.

2. Aplică 4-5 lovituri rapide pe spate, între omoplați, cu ajutorul podului palmei.Nu te gândi că bați copilul - este o manevră care îi salvează viața!

3. Dacă manevra nu funcționează, întoarce-l cu fața în sus și cu 2 degete, împinge puternic de 4-5 ori în torace.

4. Dacă nici acest lucru nu funcționează și copilul tău tot nu poate respira, deschide -i gura și caută obiectul înghițit. Dacă poți să vezi obiectul (și doar atunci!) încearcă să-l scoți cu ajutorul degetului mic, pe care îl folosești ca pe un cârlig. În general, manevra nu se recomandă, pentru că există marele risc ca obiectul să fie inserat și mai adânc, dar merită încercată în cazul în care celelalte manevre de prim ajutor în caz de sufocare nu au funcționat.

5. Dacă totuși copilașul nu începe să respire după ce obiectul a fost înlăturat, începeți manevre de resuscitare gură la gură.

6. Chiar dacă aplicați aceste manevre ar fi bine să sunați imediat la urgență atunci când constatați că bebe se sufocă. În mod ideal, o altă persoană ar trebui să dea telefonul la salvare. Chiar și după ce pericolul a trecut, cel mic trebuie să se afle sub supraveghere medicală pentru o perioadă. Și țineți-l cât mai mult în brațe – a trecut printr-un episod traumatizant…

Toate aceste acțiuni pot salva viața copilașului tău. Nu fi indiferentă! Învață să acorzi primul ajutor în orice situație!


Foto: google.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu