miercuri, 12 noiembrie 2014

Cărțile Ceciliei – cărțile copilăriei, investiție în viitor


Cea mai mare investiție pe care o putem face pentru copiii noștri este să le oferim timp, înțelegere și dragoste. Dar mai există și lucruri materiale în care trebuie de investit pentru a le da tot lor, copiilor, un viitor mai bun și a le crea condițiile favorabile pentru o educație pe măsura așteptărilor noastre, a părinților.

Probabil pe lista tuturor familiilor interesate de educația odraslelor (căci unii nici nu-și bat capul de așa ceva) se află în primul rând nu jucăriile, ci cărțile, deși și jucăriile îți au menirea lor în dezvoltarea intelectuală a picilor.

Și pentru noi prioritare sunt cărțile, potrivite fiecărei vârste.

Cecilia încă nu se născuse, dar noi aveam deja câteva cărți achiziționate. Pe parcurs am mai cumpărat, iar altele Micuța le-a primit în dar cu diferite ocazii.

  
1.”Gute nacht!” și ”Schlaft gut!” le-a cumpărat Sergiu de la Piața de vechituri de la Râșcani. Deși nu sunt într-o stare ideală, dupa ce le-am dezinfectat bine, au devenit numai bune de ”gustat”, ele apărând în vizorul Ceciliei exact atunci când tot ce găsea – ducea în guriță. Foile sunt groase și de aceea foarte ușor se potrivesc categoriei ”Prima mea carte de ros” :) . (Le-am cumpărat cu 5 leuți).


2.Cărțile din seria ”Hriușa i drughie” le-am cumpărat de pe internet, de la o doamnă al cărei copilaș deja a crescut și nu mai are nevoie de ele. Pe toate 4 am dat 60 de lei, prețul de librărie fiind de 25 de lei fiecare.  Erau într-o stare foarte bună, dar Cecilia a reușit și pe astea să le roadă :) .


3.Cărțulia cu poezii folclorice pentru micuți ”Curtea veselă”, am primit-o în dar. Costă 13 lei.  Este o carte pentru mămici care citesc poezii la cei mici, cu poezioare scurte și frumos ilustrată. Din aceeași serie: ”Poienița cu flori”, ”În grădina cu legume” și ”Prietenii mei”. Aceasta e una dintre preferatele Ceciliei.4.La Abecedarul pentru preșcolari ”Albinuța” ne-am abonat anul trecut și timp de câteva luni a ajuns și la noi. Ne-a costat 70-80 de lei. Am încercat să îi citim Ceciliei din el, dar pentru ea încă nu prezintă mare interes, de aceea ”Albinuța” așteaptă cuminte în mica bibliotecă, până când îi va veni rândul :) .5.”Cartea de citire și gândire” și ”Enciclopedia cu zâmbete” le-am procurat de la o tanti care își vindea biblioteca lângă piața Docuceaev. Nu sunt potrivite pentru vârsta Ceciliei, dar în viitor cred că îi vor fi foarte utile. Enciclopedia e cartea copilăriei mele și atunci când în sfârșit am găsit-o (căci o căutam de mult timp), nu am stat mult pe gânduri și am achiziționat-o. Cu 40 de lei. Pe cealaltă am dat 20.6. ”Am un nume frumos” este prima carte pe care a primit-o în dar. De la nana Tanea, la 8 martie .7.La poveștile din seria ”Povești de Acasă” ne-am abonat încă de când Cecilia era în burtică. Sunt cărți de colorat, cu povești scurte, pe înțelesul copiilor, care, dupa vre-un an – doi, ne vor prinde foarte bine.  O carte costă 2,90 lei lunar. 8.Cărțile din seria ”Înșiră-te mărgăritare” conține fiecare câte o poveste și le-am procurat de pe un site, la reducere. Nu mai țin minte cât am dat pe ele, dar la sigur știu că foarte ieftin. De pe același site am cumpărat și cartea ”Alunel”.  Poveștile sunt prea mari și greu de înțeles pentru vârsta Ceciliei, dar le va veni și lor rândul, prin clasele primare :) .
9. La Ziarul ”Poveștile bunicuței” ne-am abonat anul acesta. Un singur ziar conține multe povești, povestiri, poezii pentru copii. Abia aștept să crească Cecilia mai mărișoară și să i le pot citi. Acum doar vrea să rupă ziarul :) .10.Cartea cu jocuri ”Prima mea carte” Cecilia a primit-o în dar de la NataEu, în cadrul Campaniei Secret Mama 2. E foarte încântată să vadă cum Ursulețul se spală pe față, Purcelușul doarme în pătuț  sau Iepurașul miroase o floare :) .11. ”Alfabetul năzdrăvan pentru pici mai mari de-un an” și ”Un Abecedar cu găsești mai rar” le-am procurat, de asemenea, de pe un site, la reducere. Îți așteaptă și ele cuminți rândul, până când Cecilia va manifesta interes față de ele.12. Cărticelele din seria ”Bună ziua, lume, vreau să-ți spun pe nume” sunt cărți de colorat, cu poezioare. Și pe astea tot la reducere le-am cumpărat și sunt absolut sigură că în curând ne vor fi foarte utile.13.Cartea ”Emilia la fermă” și ”Cântul dulce de acasă” sunt cele mai noi din mica bibliotecă a Ceciliei. Le-a primit în dar, la un anișor. De la badea Colea și nana Tanea. Din prima deja învățăm a număra. Din a doua îi cântăm cântecele :) .

Deci, din câte ați observat, cu foarte puțini bani, putem alcătui copiilor noștri o bibliotecă întreagă. Trebuie doar voință.  Iar pe parcurs copiii ne vor răsplăti pentru investiția făcută în formarea lor ca oameni.

P.S. Atunci când cineva vă întreabă ce cadou ați dori pentru copilașul dvs, nu vă fie rușine să cereți și o cărticică.

Spor la adunat cărți și la lecturat!