marți, 18 noiembrie 2014

Cum se pregătește o femeie însărcinată pentru venirea pe lume a copilului?

Posibilitatea de a naște copii este unul dintre cele mai mari daruri oferite de Dumnezeu familiei. Această binecuvântare este așteptată cu mult drag și nerăbdare, iar odată venită într-o familie, aceasta se consideră împlinită.
Pe parcursul gravidității femeia are grijă să se alimenteze corect, să ducă un mod de viață sănătos, să aleagă nume pentru viitorul copilaș, să-i pregătească hăinuțele și camera. Cuprinsă în vâltoarea grijilor, aceasta uită de un aspect foarte important – pregătirea spirituală pentru venirea copilului, atât a ei, cât și a celorlalți membri ai familiei.  Este necesar de atras atenție asupra acestui aspect pentru ca nașterea bebelușului să fie cu binecuvântarea și ocrotirea Domnului, dar și pentru ca acesta să se nască sănătos atât trupește, cât și sufletește.

Deci, în acest sens, ce trebuie să facă o femeie insărcinată?


1.      Pentru ca copilul să nu poarte asupra sa păcatele părinţilor şi a strămoşilor săi este necesar ca ambii părinţi, şi ceilalți membri ai familiei, să se spovedească la preot de păcatele săvîrşite în timpul vieţii lor și să se împărtășească. Iar dacă nu sînt cununaţi să se cunune.  “.. căci Eu Domnul Dumnezeul tău sunt Dumnezeu zelos, Care pedepseşte vina părinţilor în copii până la al treilea şi al patrulea neam pentru cei ce Mă urăsc. Şi Mă milostivesc până la al miilea neam către cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele.” (Iesirea 20, 5-6; Deuteronom 5, 9-10).
2.      Femeia însărcinată trebuie să se spovedească şi să se împărtăşească cât mai des (saptamînal sau odată la 2 săptămîni). Chiar dacă femeia pentru careva păcate este oprită de duhovnic de la Împărtăşanie, pentru copil, pe durata sarcinii, este dezlegată spre a primi Împărtăşania. Dar, oricum, este absolut necesar să se spovedească înainte de a se împărtăşi. Apoi după naştere iarăşi îşi va continua canonul dat ei de duhovnic.
3.      Nu sînt permise pe durata sarcinii relaţiile intime între soţi. Dacă copilul este “deranjat” pe durata sarcinii cînd va creşte va avea predispoziţii şi pofte necontrolate spre desfrînare şi vor avea de suferit ulterior şi părinţii din cauza aceasta. Deasemenea după naştere trebuie păstrată curăţia între soţi încă 40 de zile, după care femeia se consideră curată.  
4.      În familie trebuie să se menţină o atmosferă de linişte şi pace, şi să se evite petrecerile zgomotoase. Căci stresul şi tulburările psihice de acasă şi de la serviciu sînt transmise şi copilului, iar acesta poate ajunge să se nască stresat şi cu dereglări de sănătate. Din ispita diavolului şi din nedesăvîrşirea noastră nu putem evita cu totul situaţiile neplăcute, însa prin pocăinţă şi rugăciune, Domnul poate să vindece urmările nefaste asupra copilului provocate de neglijenţa şi neputinţa noastră.
5.      Este nevoie să ne rugăm cît mai des Domnului, Maicii Domnului şi sfinţilor pentru noi şi viitorul copil. Pe lîngă rugăciunile de dimineaţă şi de seară, suplimentar e bine să fie citite şi alte rugăciuni:  a unui soţ pentru celălalt, pentru viitorul copil nenăscut, Acatist la Îngerul Păzitor, Paraclisul Maicii Domnului, Acatistul Sfântului Nectarie (Sf. Nectarie este cunoscut ca ajutător în boli, şi la naşteri).
6.      Femeile însărcinate au dezlegare în zilele de post. Dar oricum este bine miercuri şi vineri să se evite consumul de carne.
7.      Chiar dacă ni se pare că ştim multe lucruri şi ne documentăm din cărţi sau din internet, este nevoie, şi aceasta nu doar în perioada de sarcină, să avem un preot duhovnic la care să ne spovedim regulat şi să cerem sfaturi în diverse situaţii. El cunoscîndu-ne viaţa mai îndeaproape ştie mai bine ce medicament să ne dea. Iar noi să avem încredinţarea că Dumnezeu cel nevăzut de noi, pentru credinţa noastră, va lucra prin duhovnic cele de folos sufletelor noastre.

"Odată, Părintele i-a spus unui pediatru: 

-Să le spui mamelor să simtă în inima lor câtă cinste le-a dat Dumnezeu că le-a învrednicit să devină mame.

-Să-i vorbească pruncului nenăscut şi să-l mângâie, fiindcă el va simţi tainic această mângâiere.

-Să se roage pentru el cu multă dragoste, căci embrionul simte ca şi copilul nou-născut lipsa dragostei mamei, nervii ei, furia şi dezgustul, iar toate acestea îi pot crea traume ce-l vor însoţi întreaga viaţă. 

-Dacă mama are simţăminte sfinte şi duce o viaţă sfântă, în rugăciune, atunci îl sfinţeşte şi pe copil încă din momentul zămâslirii. 

-Aceleaşi lucruri sunt valabile şi pentru tătici."Extras din Părintele Porfirie- “Antologie de sfaturi şi îndrumări” Editura Bunavestire, Bacau, p.286

Sursa - http://www.manastirea-sireti.md/index.php/news/590/24/Ghid-practic-pentru-femeia-insarcinata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu