duminică, 9 noiembrie 2014

Istoric: Ce este Scorul APGAR?


Introdus in anul 1953 ca metoda de evaluare a nou-nascutilor, scorul Apgar vine atat de la numele celei care l-a calculat prima data, medicul pediatru american Virginia Apgar, cat si de la numele celor cinci parametri pe care acest scor ii ia in considerare in cadrul evaluarii:

·  Activity – tonusul muscular al nou-nascutului, reactiile imediate dupa nastere
·  Pulse – pulsul inimii, frecventa cardiaca masurata de specialisti
·  Grimace – grimasa bebelusului, reactiile spontane ale fetei, reactivitatea la stimuli
·  Appearance – aspectul pielii nou-nascutului, culoarea acestuia
·  Respiration – respiratia bebelusului nou-nascut
 
Acest scor este calculat de catre medicii neonatologi in primele 60 de secunde de viata ale nou-nascutilor, adica imediat dupa expulzare, prin adunarea valorilor parametrilor. Fiecare dintre acestia are trei valori posibile 2, 1 sau 0 (2 fiind maximul), insumarea acestora dand scorul Apgar al nou-nascutului. In cazul in care acesta este mai mic decat 10, evaluarea se repeta la cinci minute dupa nastere, apoi la 10 minute dupa nastere.
Iata semnificatia fiecarui parametru:

Tonusul muscular
2 = bebelus activ, miscari prezente, tonus muscular bun
1 = miscari de flexiune ale extremitatilor dar reduse ca numar
0 = musculatura flasca, hipotonie, lipsa miscarilor specifice

Pulsul
2 = peste 100 de batai ale inimii pe minut
1 = sub 100 de batai ale inimii pe minut
0 = nu se inregistreaza batai ale inimii

Grimasa
(Evaluata prin reactia pe care nou-nascutul o are atunci cand in cavitatea nazala i se introduce o sonda pentru dezobstructia cailor respiratorii)
2 = stranuturi, tuse sau tipete
1 = grimasa facial
0 = nicio reactie

Aspectul pielii
2 = piele de culoare roz
1 = piele de culoare roz la nivelul trunchiului si albastra (vanata) la extremitati
0 = piele palida sau vanata

Respiratia
2 = respiratie regulata, tipete sau plans viguros
1 = respiratie neregulata, plans slab
0 = respiratie absenta, nou-nascutul nu plange
In functie de acest scor, medicul neonatolog determina actiunile ce trebuie urmate pentru fiecare nou-nascut in parte.

Scorul Apgar
·  10, 9 sau 8 = nou-nascutul este sanatos, are o greutate normala, de asemenea o adaptare neonatala buna, care nu necesita ingrijiri deosebite, drept pentru care bebelusul va fi transferat in sectia de nou-nascuti a unitatii medicale.
·  7 sau 6 = in functie de deficientele remarcate medicul poate recomanda oxigenoterapie sau corectarea unor deficiente pe care nou-nascutul le prezinta, de exemplu hipoglicemie (nivel redus de glucoza in sange) sau hipocalcemie (nivel redus de calciu in sange). Bebelusul va fi evaluat din nou dupa cinci minute.
·  5 sau mai mic de 5 = nou-nascutul prezinta o stare generala grava pentru care sunt necesare manevre de resuscitare, reanimare si terapie intensiva. Si in acest caz, dupa manevrele efectuate de catre medici scorul este din nou calculat.

Trebuie avut in vedere ca scorul Apgar este doar un indice relativ prin care medicii neonatologi evalueaza starea de sanatate a nou-nascutilor in primele clipe de viata ale lor dupa expulzare si, daca este cazul, dupa realizarea primelor manevre corective, neconstituindu-se in acelasi timp si intr-un prognostic privind evolutia ulterioara a bebelusului. Acesta, odata ajuns in sectia de nou-nascuti a unitatii medicale va fi supus unui examen clinic complet care va releva caracteristicile sale in ceea ce priveste starea de sanatate, greutatea, talia, maturitatea neonatala, perimetrul cranian si eventuala prezenta a unor boli sau malformatii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu