marți, 16 decembrie 2014

Jucăriile – ajutor în dezvoltarea copiilor

Ca părinți, de multe ori ne întrebăm: oare ce jocuri aș mai putea juca cu bebelușul meu, astfel încât să-l ajut să-și dezvolte inteligența? Și îndrumați de această întrebare uneori alegem jucării nu prea potrivite, unele dintre ele fiind toxice, iar altele – neadecvate vârstei. Cu toate acestea, trebuie să fim mai isteți și să adăugăm un nou beneficiu oricărei jucării – cu ajutorul ei să contribuim la dezvoltarea copilului.

Cecilia deja nu mai este un bebeluș pe care să-l pot lăsa în pătuț, cu o jucărie în mână, iar eu să-mi văd de treburi. Nu, acum  îmi vine greu să-i găsesc o ocupație care s-o captiveze și s-o țină locului măcar 5 minuțele, căci ea se plictisește foarte repede, indiferent de ce joc sau jucărie i-aș propune. Am tot cercetat internetul și cărțuliile despre dezvoltarea copiilor și am ajuns la concluzia că a cam trecut vârsta jucăriilor zornăitoare și a celor de pluș. De aceea, în ultimul timp, pe lângă cărțulii,  am investit și în unele jucării care s-o stimuleze să învețe și să descopere. Deci:

1.Cubul Rubik – încă nu știe că trebuie să aranjeze culorile, dar cu ajutorul lui învățăm culorile, iar ea îl sucește și-l învârtește pe toate părțile.


2.Omida de lemn – e o jucărie din lemn, netoxică, pe care nu doar o bagă în guriță ori de cîte ori are ocazia, dar o și modelează cum îi place ei, oferindu-i diverse forme. Aceasta ajută și la dezvoltarea motricității.


3.Labirinturile cu bile – labirintul mare este preferatul ei – aranjează bilele și le mută dintr-o parte în alta, iar atunci când sunt eu alături, cu ajutorul lor învățăm culorile, dar și numărăm.


4.Setul de cuburi – cuburile sunt din țesătură, pot fi spălate ori de câte ori e nevoie și au pe fiecare parte desenate animale domestice, sălbatice, insecte, păsări, fructe și legume. Nouă nu ne rămâne decât să le învățăm. Când se plictisește să îmi tot arate unde e calul, ciocănitoarea sau musca, cuburile ocupă locul constructorului – construim cu ele turnuri pe care Cecilia adoră să le dărâme.


5.Ouăle cu forme – la primăvară vor fi numai bune pentru jocurile în nisip, dar până atunci Micuța încearcă să găsească fiecărei părți perechea, le face și le desface până când se plictisește și de ele.


6.Cilindrul cu forme geometrice – l-am procurat de la EduJoc și e preferatul său. Potrivește formele, le lasă să cadă în cilindru apoi, fericită, le scoate și... o ia de la capăt. Cu ajutorul acestui joc ea învață să asocieze formele, culorile și modelele, dezvoltându-și îndemânarea. 


7.Piramida – este un joc de sortare și construcție. Cu ajutorul ei învățăm diferența mare – mic și culorile, iar construirea acesteia ajută și la dezvoltarea abilităților motrice fine. A devenit și ea unul dintre jocurile preferate ale Ceciliei.


Astfel, aceste jucării, pe lângă toate celelalte care le are, o ajută pe Cecilia să se dezvolte armonios psihic și fizic, iar pentru mine – au devenit un ajutor de nădejde atunci când sunt ocupată cu treburile casnice și nu am timp pentru Cucu-Bau, Dans, Desen sau alte jocuri.

P.S.Înainte de a o lăsa să se joace singură cu o jucărie, eu sau tati am fost cei care i-am arătat cum să se joace corect cu ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu