miercuri, 28 ianuarie 2015

Ce reprezintă Sindromul bebelușului scuturat?Sindromul bebelușului scuturat (SBS) este o formă de abuz fizic asupra copilului care are loc atunci când un agresor violent agită un bebeluș sau copil prin crearea unui tip de mișcare bruscă provocându-i acestuia leziuni prin accelerare-decelerare. De obicei nu există nici o dovadă vizibilă externă a traumei.
În 1946, conceptul de SBS și termenul de "sindromul copilului scuturat brusc" a fost introdus de Dr. John Caffey. Termenul descrie un set de vagi simptome găsite fără o urmă externă de traumatism, inclusiv hemoragii retiniene și hemoragii intracraniene.  În 1971, Guthkelch propune SBS ca o cauza a hemoragiei subdurale la sugari.
SBS poate fi fatal și poate cauza leziuni cerebrale severe, ducând la handicap pentru tot restul vieții copilului. Morbiditatea estimată printre copiii cu SBS variază de la 15% la 38%; mediana fiind de 20% - 25%. Până la jumătate din decesele legate de abuzul asupra copilului sunt raportate ca fiind datorate sindromului bebelușului scuturat.Consecințele nefatale ale SBS includ grade diferite de afectare vizuală (inclusiv orbire), afectare motorie (de exemplu, paralizie cerebrală) și tulburări cognitive.


Mecanism
SBS rezultă ca urmare accelerării și rotirii bruște a capului. Mișcarea de rotație este deosebit de dăunătoare și ar putea să ducă la apariția SBS.. Tipul de răni cauzate de scuturare nu sunt de obicei cauzate de căderi și impactul din jocul normal, care sunt în mare parte forțe liniare. energia necesară pentru a provoca SBS este foarte violentă și ar fi în mod clar de recunoscută de către un observator extern ca fiind periculoasă și potențial mortală.


Semne și simptome
SBS este însoțit de o varietate de simptome, care variază de la simptome ușoare până la simptome severE.  Nu există nici un simptom unic care să definească SBS. Leziuni asociate cu SBS includ: hemoragia retiniană, fracturi multiple ale oaselor lungi și hematomul subdural. Aceste semne sunt în prezent acceptate ca markeri de abuz de tip SBS asupra copiilor. Medicii suspectează puternic scuturatul ca și cauză de leziuni atunci când un copil mic copil se prezintă cu hemoragie retiniană, fracturi, leziuni ale țesuturilor moi sau hematom subdural, care nu pot fi explicate prin traume accidentale sau de alte boli. Aproximativ trei sferturi dintre cazuri implică hemoragii retiniene. Alte manifestări ale SBS sunt leziunile axonale difuze, Hipoxia și endemul cerebral, care poate crește presiunea intracraniană și daune ale delicatului țesut cerebral. Un studiu recent a constatat că prevalența de hemoragii retiniene în traumatismul cranian abuziv a fost de 78%, și de doar 5,3% la copii ce prezentau traumatism cranian ne-abusiv. Victimele SBS se pot prezenta cu iritabilitate, lipsă de concentrare, lipsa poftei de mâncare, letargie, vărsături, izolare, fontanelă bombată sau ușor tensionată, o creștere a mărimii capului, modificări de respirație și dilatare pupilară.
Fracturi ale vertebrelor, oaselor lungi, coastelor pot fi, de asemenea, asociate cu SBS. Dr. John Caffey descrie în același context avulsia unor mici fragmente osoase atât proximal cât și distal în jurul unor articulații, în special a articulației genunchiului".


Prevenirea
Prevenirea este similară cu prevenirea abuzului copilului în general: Părinții începători, bonele și îngrijitorii neexperimentați pot fi avertizați cu privire la pericolele legate de scuturarea sugarilor. Un copil care plânge și este agitat reprezintă în general o cauză comună declanșatoare de frustrare și care poate genera violența celor care îi au pe copii în grijă. Unii experți oferă strategii părinților să facă față propriilor lor frustrări.


Sursa foto - google.com
Sursa text - wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu