sâmbătă, 6 iunie 2015

Diversificarea, bat-o vina!În curând trebuie să începem diversificarea. Deși nu a trecut mult timp de când i-am dat Ceciliei primul aliment adăugător, nu țin minte mai nimic din schema pe care am aplicat-o în cazul ei. Acum, citesc articole despre diversificare, întreb de mămici, de medici și îmi fac o concluzie. 

Deci:

Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă pînă la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare în paralel continuînd alăptarea.

Momentul potrivit pentru începerea diversificării alimentației bebelușului poate fi determinat de medicul pediatru și următorii indicatori de dezvoltare fizică:

  • Stă în poziţia şezut cu sprijin.
  • Are un bun control al muşchilor gâtului şi îşi poate susţine capul
  • Ajunge să îşi dubleze greutatea pe care au avut-o la naştere, cântărind aproximativ 6 kg.
  • După 8-10 alăptări, senzaţia de foame nu îi este potolită sau consumă mai mult de 900 ml de lapte pentru copii.

Minischemă pentru diversificare (schema oferită de pediatrul Mihai Stratulat): 

La 6 luni se introduc legumele (piureurile monocomponente – conopida, broccoli, dovlecel), la 7 luni – fructele (preparate termic, cel mai bine la aburi – măr sau pară), sucul de fructe diluat în proporţie de 1:1 (măr sau pară), la 8 luni – terciul (hrișcă), carnea, la 8,5 luni – gălbenuşul de ou, de preferat de prepeliţă (oferit în cantităţi mici, de 2-3 ori pe săptămână), ficatul de pui şi iepure, la 9 luni – peştele, apoi lactatele în formă de brânză şi iaurt. Sarea şi zahărul pot fi introduse în alimentaţie după vârsta de1 an, la fel ca şi laptele de vacă, mierea, nucile.

Mici sfaturi ”culese de la medici”:

·         Copilul trebuie aplicat la sân de fiecare dată după ce e hrănit cu mâncare.

·         După 7 luni copilul poate bea 60-70 ml de apă pe zi, în 2-3 reprize.

·         „Regula de 7”: picilor oferiţi-le produsul nou o dată, de două ori, de şapte ori pentru a-l accepta. Mai mult nu trebuie să insistaţi.

·         Înainte de somn copiii nu trebuie hrăniţi cu terci, ca să doarmă mai bine, căci organismul este astfel suprasolicitat, în loc să se odihnească.

·         Produsele complementare nu trebuie utilizate ca înlocuitoare ale laptelui.

·         O regulă importantă la etapa incipientă a diversificării este să introduceţi alimente noi în mod treptat, începând cu 1/2 linguriţă, timp de cel puţin 5-7 zile, urmând ca apoi, încetul cu încetul să creşteți doza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu