vineri, 13 noiembrie 2015

Mămică în Danemarca. Snejana Rapa – ”Un sfat pentru viitoarele mămici: să se informeze, să citească cât mai mult despre meseria de mămică și să ia legătura cu un consultant în alăptare înainte de a naște”Cum ați aflat de sarcină? Cum v-ați anunțat soțul că va fi tătic și care au fost reacțiile sale?

Am aflat că sunt însărcinată în vara anului 2014. Nu a fost o sarcină programată. Soțul a aflat imediat ( era acasă când am făcut testul) și ne-am bucurat enorm de mult, chiar dacă eram puțin speriați, pentru că este primul copil.


Ce ați făcut când ați aflat că sunteți însărcinată?

Aici, în Danemarca, când afli ca ești însărcinată, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să anunți medicul de familie, care îți face un jurnal de gravidă, în care ai scrise toate datele tale. Vizitele la medic sunt împărțite așa : 5 întâlniri cu medicul de familie, 5 - cu moașa și 3 la ecograf. Și dacă se întâmplă ceva urgent, bineînțeles, te ajută cu mare placere oricând.


V-ați dorit fetiță sau băiețel? De ce?

Noi la început am crezut că vom avea băiețel, pentru că am avut o sarcină foarte ușoară și așa se spune în popor, dacă nu ai grețuri și vărsături, băiat o să fie. Alesesem și numele băiatului deja - Cezar-Noah, dar în luna a 5-a ( aici în luna a 5-a afli sexul copilului ) am aflat că vom avea fetiță. O cheamă Mia-Ioana și e un copil foarte cuminte.Ați născut la o maternitate de stat sau privată?

Am născut la un spital de stat. Aici totul este plătit de asigurarea medicală. Am stat cu soțul într-un apartament al spitalului și în sala de nașteri a asistat soțul care a tăiat cordonul ombilical . La naștere ești asistată de o moașă care te ajută și îndrumă cum e mai bine. Pentru a avea o naștere mai ușoară ai la dispoziție dușul, cada cu apă și în ultimul moment epidurala. Eu am apelat la epidurală pentru că am avut travaliul destul de lung ( am născut în 25 de ore de la prima contracție).


Cât timp ați stat în maternitate?

În spital, în apartamentul în care te cazează, poți sta 3 zile sau mai multe dacă nu te simți bine și ai asigurată mâncarea. Soțul trebuie sa plătească o anumită taxă pe zi, dacă vrea să stea cu tine. Condițiile sunt excelente și nu sunt termeni de comparație cu Moldova sau chiar România ( soțul e român). Sunt tare bucuroasă că am născut aici pentru că l-am avut pe soțul meu alături, fetița mi-au pus-o pe burtă din secunda în care s-a născut, am fost tratată foarte bine.

În următoarele zile de dupa naștere, când mergi acasă, ai posibilitatea de a suna la spital și ei trimit o moașă să te ajute dacă nu te descurci. La fel, îți pun la dispoziție o asistentă medicală care vine în primele luni la fiecare 2 săptămâni și apoi mai rar, să te ajute cu copilul, să-l cântărească, măsoare, să vadă dacă totul e ok.

Noi am stat în spital foarte puțin pentru că mă simțeam bine (am născut la 5 dimineața și la 3 după masă eram acasă).


La naștere, ce servicii acordă statul?

Statul plătește concediul maternal timp de 1 an și alocație copilului până la 18 ani.


Ce ați descoperit de când ați devenit mamică?

De când am devenit părinți suntem mai responsabili, mai răbdători și mai ambițioși. Viața noastră s-a schimbat total în bine.


Cum împărțiți responsabilitățile cu taticul?

Pot sa zic că sunt o norocoasă pentu că am sprijinul total al soțului meu ( primul scutec el l-a schimbat). La început, când e mai greu, am făcut cu rândul la pătuțul fetei.


Unde mergeți la plimbare cu fetița?

Cu fetița ieșim în parc, în cartier...O luăm peste tot cu noi. Aici, oriunde te duci, sunt locuri amenajate pentru copii.


Care e situația cu grădinița, creșa, în Danemarca?

Aici ai posibilitatea să dai copilul la creșă de la 1 lună ( creșa este plătită în funcție de salariile părinților). Eu o voi da la 11 luni, când ma întorc la muncă. Creșa este la o doamnă acasă, care are grijă de  4 copii.


De unde procurați hăinuțe pentru copil? Diferă prețurile din Moldova de cele din Danemarca? Dar calitatea?

Lucrurile pentru camera copilului și pentru bebe le cumpărăm din Germania sau Danemarca. Făcând o comparație de prețuri, diferența este ca de la cer la pământ. Danemarca este una dintre cele mai scumpe țări din Europa.


Ce sfat ați da tinerelor mămici?

Un sfat pentru viitoarele mămici: să se informeze cât mai bine, să citească cât mai mult despre meseria de mămică, să ia legătura cu un consultant în alăptare înainte de a naște. Și sa aibă încredere în ele căci din momentul în care vor naște va apărea instinctul de mamă și vor ști ce e mai bine pentru bebelușul lor.P.S.Nu uita să te abonezi la pagina de Facebook a blogului, pentru a vedea noile postări.

Un comentariu: