sâmbătă, 16 ianuarie 2016

Bradul – cel mai bun leac pe timp de iarnă

Bradul este recomandat în tratamentele naturiste datorită efectului intens pe care îl are în combaterea afecţiunilor respiratorii şi în caz de reumatism. Sunt şi alte boli des întâlnite iarna, pe care acest conifer le poate trata.

Calmează tusea seacă

Substanțele binefăcătoare din muguri, ramuri și rășină de brad protejează căile respiratorii, acționând ca un balsam, ajutând la calmarea acceselor de tuse seacă sau iritantă. Pentru a reduce simptomele neplăcute ale răcelilor însoțite de tuse și febră, preparați în casă un sirop din 1 kg de muguri de brad și 2 litri de apă. Amestecați totul și lăsați să fiarbă 15 minute. După ce s-a răcit, adăugați 500 g de zahăr și fierbeți până dă în clocot. Filtrați conținutul și păstrați-l în sticle închise ermetic. Pentru copiii care au tuse iritantă, se recomandă zilnic câte 8-10 lingurițe cu sirop de brad.


Inhalația desfundă căile respiratorii

Uleiul esențial din muguri are acțiune expectorantă. Se obțin beneficii pentru sistemul pulmonar dacă se fac inhalații cu muguri de brad.
Într-un vas, peste o mână de muguri se toarnă o jumătate de litru de apă fiartă și se ține capul deasupra, acoperit cu un prosop, 10 minute.

Siropul, bun în caz de oboseală 

În perioade solicitante fizic și psihic, se recomandă, dimineața, pe stomacul gol, câteva linguri de sirop de brad. Acesta are efect tonic și reconfortant. Siropul reduce și nivelul glicemiei, stresul și oboseala cronică.

Cataplasmele, eficiente în reumatism

Frigul intensifică reumatismul. În acest caz, se opăresc 100 g de muguri de brad în apă fierbinte (300 ml), se învelesc în comprese și se pun pe locul dureros cel puțin 30 de minute.

Sursa - Felicia