miercuri, 20 ianuarie 2016

BZ Book – cărțile senzoriale care fac mămicile mulțumite, iar copiii – fericiți

Tatiana Susanu-Zanfirova este o tânără mămică, creatoare a brandului BZ Book.  Aceasta meșterește cărți senzoriale pentru copii, activitate descoperită cu jumătate de an în urmă.  Prima carte a creat-o pentru fiul său, iar de atunci  tot primește comenzi. Mămicile care au cumpărat de la ea sunt mulțumite, iar copiii – fericiți. Mai multe despre meșterița cu mâini de aur, dar și despre cartea senzorială, aflați din interviul de mai jos.

Ce este o carte senzorială?
”Quiet book” sau ”Busy book” -  așa mai este numita cartea senzorială, realizată manual și gândită în așa fel încât să poată ține ocupat mai mult timp copiii. Ei sunt curioși și vor sa exploreze și să experimenteze lucruri noi, încă de când sunt mici. Cu cât cresc, cu atât mai mult vor să afle mai multe despre lucrurile din jur. Astfel, cartea senzorială este o modalitate de a se juca și de a învăța lucruri noi, în același timp. Cărțile senzoriale sunt niște cărți din material textil (bumbac sau fetru) ce conțin diverse activități pentru cei mici. Scopul acestora este să satisfacă nevoia de joacă, dar și curiozitatea copiilor prin diverse activități ce presupun dezvoltarea senzorială. Practic, copiii ating cărțile, obiectele din ele, desprind și așează bucăți de material și în felul acesta își dezvoltă simțurile, pentru că intră în contact încă de mici cu mai multe culori, forme, texturi. Cărțile senzoriale sunt o alternativă educativă și personalizată ce susțin și încurajează dezvoltarea abilităților psiho-motorice. 
Pentru ce vârstă sunt indicate cărțile senzoriale?
Cărțile senzoriale sunt create pentru copii cu vârstele între 0 și 7+ ani. Acestea sunt concepute pentru categorii de vârstă diferite, adaptate nevoilor și capacității cognitive ale copiilor. De exemplu, o carte senzorială pentru nou-născuți va avea mai puține activități de învățare, dar va fi plină de texturi, culori și forme diferite, pentru a dezvolta acuitatea vizuală și tactilă a copilului. De cealaltă parte, o carte senzorială pentru un copil de 2 ani va abunda în activități, pentru ca, prin joacă, acesta să învețe lucruri noi. 

Când ai meșterit prima carte senzorială?
Prima carte senzorială a fost făcută pentru fiul meu acum 5 luni. În ultima perioada tot mai des apar în internet poze și video cu astfel de cărți de care atât mamele, cât și copiii, sunt încântați. Nu m-am gândit că voi coase vreodată astfel de cărți, până când sora mea mi-a propus să fac una. Inițial nu credeam că se va primi ceva frumos, însă m-am apucat de lucru. Totuși, Facultatea de Industrie Ușoară, absolvită la Politehnică, și-a pus amprenta și toată creativitatea mea agonisită timp de mai bine de 4 ani de concediu de maternitate, și-a găsit locul potrivit. În cât timp se execută o carte?
Lucrul la prima carte a fost un proces îndelungat, dar și frumos, în același timp. Prima carte am efectuat-o timp de o lună și era executată din țesătură de bumbac și căptușită cu sintepon. Acum însă mă insprăvesc  mult mai repede. Dând dovadă de capacități bune inginerești, am stabilit un proces de lucru bine structurat pe etape, pe care îl urmez la efectuarea cărților. Acum o carte din țesătura de bumbac o asamblez timp de 5-6 zile, iar cea din fetru -  în 3-4 zile e finisată.

De unde te inspiri pentru crearea cărților?
Ce ține de conținutul și de aspectul artistic al acestora, este rezultatul creativității mele, dar nu exclud că din când în când mă mai inspir de la alți meșteri, însă totuși transform și schimb dupa viziunea și placul meu.  Apropo, am văzut și idei exclusiv create de mine la alte meșterițe și sunt bucuroasă ca pot fi muza altcuiva. 

E ușor pentru un meșter să găsească materia primă la noi în țară?
Materia primă pentru a coase aceste minunate cărțulii o achiziționez fie în magazinele specializate de aici de la noi, ori o comand din străinătate.Cine procură aceste cărți? Cumpărătorii sunt mulțumiți?
Clientele mele fidele desigur sunt mămicile care comandă cărțulii pentru copiii lor sau pentru cadou și sunt foarte bucuroasă câ0nd primesc mesaje de mulțumire din partea lor. Copiii sunt încântați de cărți și încă niciodată, din zecile de comenzi care le-am avut, nu au fost cazuri să nu le placă clienților. 

În mediul virtual ești cunoscută drept BZ Book. De ce acest nume? Cât de mult te reprezintă?
Numele meu în mediul virtual este BZ Book și reprezintă inițialele numelui meu și a surorii - celei care a fost imboldul spre a începe aceasta îndeletnicire. De altfel BZ Book se pronunță la fel ca Busy book, doar că se scrie diferit.Mult succes în tot ceea ce faci și mulțumesc pentru interviu!

Anna Casian-Musteață
Foto – din colecția personală

Un comentariu: