luni, 29 februarie 2016

MĂRȚIȘORUL – simbol al primăverii, purtat la piept de mămici și pici

Mâine începe un nou anotimp – primvara. De mâine, până la sfărșitul lunii martie, vom purta la piept mărțișoare. Dar știți voi oare ce semnifică mărțișorul și până când avem dreptul să-l purtăm în partea stângă, lângă inimă? Eu am făcut o cercetare și am aflat. Răspunsul îl găsiți mai jos și îl puteți împărtăși cu copilașii voștri.

Cum dăruim și purtăm mărțișoarele?
Pe data de 1 martie, în întreg spațiul românesc (dar și la bulgari, albanezi, mcedonieni), se obișnuiește să se ofere și primească în dar un mărțișor – simbol al primăverii, al dragostei și admirației.
Mărțișorul este dăruit persoanelor dragi, începând cu zorii primei zile din luna martie. În general, acesta se dăruiește de către bărbați - copiilor, fetelor tinere și femeilor, pentru a le proteja gingășia și sensibilitatea. De asemenea, mărțișorul poate fi dăruit și de către fete – prietenelor, mamelor, bunicilor. În Republica Moldova se practică obiceiul ca fetele să ofere în dar mărțișoare bărbaților, urmând ca aceștia să întoarcă favorul pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii.


Cum se poartă mărțișorul?
În vechime, mărțișorul era purtat la gât sau la mână, reprezentând un fir de ață albă și unul de culoare roșie, răsucite.
În prezent, mărțișorul se poartă în dreptul inimi, cu convingerea că toate dorințele se vor îndeplini.

Când și cum renunțăm la mărțișor?
Scoaterea de la piept a mărțișorului are un scop bine întemeiat: să marcheze tranziția dintre sfârșitul iernii și năul anotimp care începe.
La finalul lunii martie, mărțișorul este prins de ramurile unui pom fructifer pentru a aduce belșug în casele oamenilor.
Tradiția spune că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini cu siguranță.

Anna Casian-Musteață

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu