vineri, 24 iunie 2016

Cum am născut la Maternitatea Nr.2

Nu am născut la cea mai performantă maternitate de la noi din țară, nici nu am avut alături, la naștere, cel mai vestit medic de la noi sau consultanți în alăptare, dar despre acea perioadă am cele mai frumoase amintiri. Nu mi-a plătit nimeni ca să le fac publicitate, însă vă spun cu toată sinceritatea că Maternitatea Nr.2 a fost cea mai bună alegere pe care aș fi putut-o face atunci când am hotărât unde vreau să apară pe lume copiii mei. Asta având în vedere de faptul că multe mămici se plâng de condițiile și felul în care sunt tratate la celelalte maternități din oraș. O maternitate micuță, dar cu un personal profesionist, care susține mămicile și are grijă de nou-născuți în timp ce acestea se recuperează. 

Le voi fi întotdeauna recunoscătoare medicilor, moașelor, surorilor medicale și infirmierelor de acolo, iar dacă voi mai avea și alți copii, cu siguranță, tot la Maternitatea Nr.2  îi voi naște!


Nașterea Ceciliei – miracolul multașteptat
Aproape doi ani am așteptat această sarcină. Medicii dădeau o singură diagnoză – infertilitate. Dar, vorba aia, minunile se întâmplă când te aștepți mai puțin. Astfel, dupa câteva zile de odihnă la un sanatoriu de la noi, miracolul multașteptat s-a produs. 

Am avut o sarcină fără complicații, slavă Domnului! Travaliul de 16 ore și lipsa de energie ce-o aveam, ne-a motivat să recurgem la cezariană. Și nu voi regreta niciodată acest lucru! Medicul meu, doamna Daniela Ciobanu și soțul, mi-au fost alături de la ora 4:00 dimineața, până la ora 20:00 seara, când am adus-o pe lume pe Cecilia. Pentru că eram la prima naștere, un pic speriată de noua mea postură, am ales un VIP salon, unde au putut intra să ne viziteze bunicii și sora. Iar mama mea și soțul, au stat cu mine și cu bebelușă până la externare.  


Ajunsă acasă, din cauza că nu am ținut cont de indicațiile medicilor, am stat două săptămâni în pat, timp în care soțul și mama –soacră au avut grijă de micul omuleț. Dar asta e o altă temă care, bine că nu s-a lăsat cu consecințe grave...


Nașterea lui Stelian – cel de-al doilea miracol
Pentru că cea de-a doua sarcină a fost destul de complicată, cu risc de pierdere și multe alte riscuri, am decis că trebuie să fiu monitorizată de același medic, care a avut grijă de mine și pe parcursul primei sarcini și nașteri. De aceea, doamna Daniela Ciobanu mi-a fost alături și de această dată. Dar am avut norocul să mai fiu susținută și de dl. Pavel Lașcu, despre care toate mămicile au doar cuvinte de laudă.


De această dată am născut tot prin cezariană, cu epidurală, fapt ce mi-a permis să fiu prezentă 100% la apariția pe lume a lui Stelian. Astfel, în timpul operației discutam cu medicii, care îmi explicau amănunțit ceea ce fac. Nu mai țin minte cât a durat operația, dar au fost unele dintre cele mai frumoase momente din viața mea. Iar clipa în care l-am auzit și văzut pe Stelian plângând și căutându-mă, a fost cu adevărat ceva de nedescris.


Alăptarea
Nu știu cum a fost în cazul altor mămici, dar pe mine m-au ajutat și m-au îndemnat să alăptez imediat ce mi-am revenit dupa anestezie. Deși la Cecilia mi-a fost mai greu, moașele îmi spuneau să nu mă opresc și să îi ofer ceea ce am eu mai bun la acel moment – cele câteva picături de colostru. Iar la Stelian deja eram pregătită 1000%.


Contribuția soțului
Pe lângă faptul că soțul a fost alături de noi în toată această perioadă, el a fost primul care a ținut copiii pe burtă. Pentru că eu eram încă sub influența anesteziei, nu eram în stare să am grijă de ei, așa că el a fost cel care le-a oferit picilor primul contact corp la corp.


Banii!
Evident, în Republica Moldova nașterile costă. Dar nimeni nu mi-a băgat mâna în buzunar să îmi ceară bani. Am plătit atât cât am crezut eu de cuviință și nimeni nu mi-a reproșat nimic. Eu cred așa: din moment ce alegi să naști la un anumit medic sau optezi pentru un salon separat de celelalte mămici cu bebeluși, ești conștientă că toate astea costă. Ca peste tot în lume! Iar noi ne-am asumat această alegere. Dar sunt sigură 100% de faptul că dacă aș fi născut la medicul ce era de gardă sau dacă nu mi-aș fi permis să achit anumite facilități, aș fi avut parte exact de aceeași atitudine din partea lucrătorilor de acolo!


Sănătate medicilor buni, bebelușilor și părinților!