miercuri, 24 august 2016

Cum mi-am pregătit copilul de grădiniță. Sfaturi pentru părinți

Mersul la grădiniță este prima perioadă mai stresantă pentru copii, când aceștia sunt despărțiți de părinți și lăsați acolo, în grija educatorilor. Astfel, cei mici trebuie să se obișnuiască cu o serie de schimbări, dar și să învețe a respecta anumite reguli, începând cu trezirea, mâncarea și diversele activități, toate la o anumită oră stabilită de educatori.

Pe blogul Sunt Tată, soțul meu vă povestea ce trebuie să faceți pentru avă înscrie copilul la grădiniță. Eu însă, vreau să vă relatez despre cum am pregătit-o pe Cecilia pentru ”marea întâlnire”.

Familiarizarea copilului cu grădinița
În jurul vârstei de 1 an jumate, am început să-i povestim despre grădiniță. Primul lucru care l-am făcut a fost să o ducem acolo, să-i arătăm cum arată o grădiniță, să vadă cum copiii mănâncă, dorm și se joacă. A fost încântată, iar dacă o întreba cineva când merge la grădiniță, ea răspundea fericită: la anul/ la vară. Apoi i-am arătat diverse filmulețe video, cu activități pe care cei mici le fac acolo, iar ea și-a format o părere despre cum e să mergi  și să stai la grădiniță.
Aici am  dat greș. Da, rolul părinților este de a familiariza copilul cu această idee, însă noi am cam exagerat. Pentru că atât de mult i-am vorbit despre grădiniță, ea avea unele așteptări, iar când a mers acolo și a văzut că de fapt copiii toată ziua se joacă, nu fac activități, nu cântă, nu dansează, a rămas dezamăgită și ne-a spus categoric că nu mai vrea la grădiniță. Am început să-i explicăm de vara copiii doar se joacă, iar de la 1 septembrie vor învăța cântecele, poezii, vor colora și vor face multe alte activități. Acum așteaptă...

Obișnuirea cu lipsa noastră
Eram conștienți de faptul că nu ne va fi ușor să ne despărțim de ea, fie și pentru câteva ore. Pe parcursul a aproape 3 ani ea niciodată nu a stat departe de noi, cu excepția a câtorva zile cât a fost internată în spital, dar acolo a fost cu tati. De aceea, ne-am gândit că cea mai bună metodă de a se obișnui fără noi este să o lăsăm la bunici. Oricum, sunt persoane cunoscute, în preajma cărora sunt în siguranță.  Și a stat acolo fără nici o problemă.

Siguranța că ne vom întoarce dupa ea
Pentru Cecilia, procesul de adaptare încă continuă. Dar am observat că ea merge cu altă dispoziție la grădiniță atunci când, înainte d eieșire, o iau în brațe, o mângâi, îi spun cât de mult o iubesc, că îmi va fi dor de ea și că dupa ce va dormi și va mânca, mama și Stelian vor veni la grădiniță să o ia acasă. Iar atunci când mergem dupa ea, de fiecare dată îi spun: ”Uite, am venit să te iau acasă, așa cum ți-am promis azi dimineață! În fiecare zi voi veni dupa tine”. E foarte important ca cei mici să aibă siguranța că părinții se vor întoarce dupa ei. 

Deprinderea de a mânca, de a se îmbrăca și încălța singură
Trebuie să recunosc, la acest capitol avem restanțe. De mâncat, mănâncă singură, în unii papuci se încalță fără ajutor, însă îmbrăcatul... Oricum, în fiecare zi  exersăm și sper că până la Anul Nou nu va mai fi nevoie să o încalțe/descalțe, îmbrace/dezbrace educatoarea.  Sunt conștientă de faptul că personalul grădiniței nu are cum să-l învețe pe fiecare copil în parte aceste deprinderi, dar încă nu am găsit metoda potrivită prin care să o învăț pe Cecilia aceste lucruri. Oricum, mi se pare încă prea mică. 

Dar voi, dragi mămici, cum v-ați pregătit copilul pentru această nouă etapă din viața sa?