vineri, 9 septembrie 2016

Încălțatul șosetelor – primul pas pentru a-l învăța pe cel mic să se îmbrace/dezbrace singur

Povesteam în articolul anterior că, de când Cecilia merge la grădiniță, mă văd nevoită să inventez diverse jocuri pentru a-l ține ocupat pe Stelian. Și asta pentru că el singur nu se joacă niciodată sau, dacă o face, durează foarte puțin. În plus, se plictisește foarte repede de mașinuțe, constructor, cuburi, popice, mingi sau orice alte jucării pe care Cecilia, de exemplu, le adoră. Dar e absolut normal să aibă preferințe diferite.

De azi am hotărât să îl învăț pe Stelian să se îmbrace/dezbrace singur. Am început cu încălțatul și descălțatul șosetelor. Absolut tot ce încerc să îl învăț, o fac în formă de joc, astfel încât ușor și distractiv să însușească  anumite deprinderi și abilități.

Astfel, pentru început, i-am dat mai multe șosete împerecheate, pe care le-am desperecheat împreună, dupa care iar am încercat să le împerechem. Evident, le încurcă cu locul, nu face diferența între ele, dar cu timpul se învață.

Dupa ce s-a plictisit de această activitate, am încercat să încălțăm cu șosete o jucărie. El a fost încântat să o vadă pe Minnie Mouse încălțată astfel.

Iar la final, i-am artătat cum trebuie să se încalțe el, explicându-i fiecare pas, apoi l-am lăsat singur s-o facă. Trebuie să recunosc: nu se pricepe deloc, dar exersând în fiecare zi, sunt sigură că va reuși să încalțe singur șosetele. La descălțat se pricepe încă de când a început a sta pe funduleț, dar cred că asta e caracteristic tuturor copiilor.

Această activitate, care este mai mult un joc, contribuie la dezvoltarea motricității copilului și la o mai bună coordonare a mâinilor și piciorușelor. 

Nu ezitați să vă provocați și voi copilul să se încalțe/descalțe, îmbrace/dezbrace singur. În cazul în care sunt mai măricei, e chiar vesel să-i vezi cum încearcă să descheie nasturi sau să încheie un fermoar. ”Mama, eu singuă. Eu pot”, spune Cecilia.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu