miercuri, 16 noiembrie 2016

3+1 activități creative pentru copiii de 2 – 3 ani

De ceva timp sunt în căutarea diverselor activități care ar stimula creativitatea copiilor mei. Astfel, consultând mai multe surse, am selectat 3 activități pe care mi-am propus să le practicăm împreună, zilnic (câte una pe zi), atunci când ambii copii sunt acasă. 

Iată care sunt acestea!

Practicăm tehnica Quilling
Nu știu dacă ați încercat vreodată să rulați hârtie, apoi să o lipiți pe carton pentru a obține diverse modele de felicitări. Eu m-am îndrăgostit de această tehnică de pe când eram însărcinată cu Cecilia. Am fâșii de hârtie, am clei și carton, dar nu am timp pentru a practica quillingul. Începând de azi, în mod regulat, împreună cu cei mici, vom confecționa aplicații cu hârtie rulată. Pentru că ei sunt la vârsta când totul li se pare interesant, sunt sigură că vor fi încântați să confecționeze felicitări de iarnă pentru cei dragi. Mai ales că această tehnică oferă libertate de creare...

Desen pe foi albe, fără contur
Nimic nu-i mai grav pentru un copil decât să-i impui limite atunci când el nu știe încă să facă diferența dintre ”bine – rău”, ”se permite – nu se permite”, ”asta da – asta nu”, etc.  Or, noi ne dorim ca cei mici să fie creativi, dar le oferim diverse cărți de colorat, limitându-le imaginația. Copiii mei adoră cărțile de colorat, dar zilnic le ofer și foi curate, pe care desenează absolut tot ce le trece prin cap. Important e ca atunci când finisează, să îi întrebăm ce au desenat, pentru a-i ”provoca” să se exprime, să fie inventivi și creativi. 

Jocul de-a cuvintele
Practicăm acest joc de ceva timp, cu Cecilia, înainte de somn. Regulile sunt următoarele: fiecare jucător denumește un obiect din încăpere sau dintr-un domeniu. Jocul se sfârșește atunci când toți se plictisesc. E destul de simplu, dar să vedeți cât de creativi sunt ăștia mici atunci când toate denumirile de obiecte  se epuizează, iar ei se simt ”prinși la perete” (în sens pozitiv). În plus, chiar dacă sunt mici, tare nu le mai place să piardă...

Jocul ”Creionul fermecat”
Cecilia adoră acest joc! Regula e foarte simplă: se ia un creion imaginar și fiecare jucător desenează în gol orice obiect dorește, în același timp descriindu-l. De obicei, noi începem așa jocul: ”Eu desenez un soare. Soarele meu e galben, e mare, e frumos, etc...Poftim creionul” și se înmânează creionul imaginar unui alt jucător. Ar fi frumos să vă învățați copilul ca, de fiecare dată când va primi creionul, să mulțumească. Astfel, nu doar ne jucăm, dar învățăm și bunele maniere.

Dar voi, dragi mămici, cum dezvoltați creativitatea copilor voștri?

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați să dați un like Paginii de Facebooka blogului, pentru a afla mai multe idei de activități cu cei mici!

Cu mult drag, SuntMAMĂ!