miercuri, 15 februarie 2017

7 idei pentru a face cât mai distractiv timpul petrecut în familie


Cuprinși de grijile cotidiene, deseori uităm să zâmbim și să ne bucurăm de viață. Copiii însă ne sunt un real exemplu de fericire. Ei se bucură pentru lucrurile mărunte care li se întâmplă, se miră de absolut orice și prețuiesc fiecare clipă, în mod deosebit momentele în care sunt alături de cei dragi.

Pentru copii este foarte important ca atunci când mama și tata sunt acasă, să le acorde toată atenția, iar  timpul petrecut în sânul familiei este un adevărat stimulent pentru dezvoltarea armonioasă a lor.  

A petrece timp împreună cu copiii, nu înseamnă doar a vă juca. Copiii vor păstra în memorie momentele în care  v-au ajutat să faceți ordine în locuință, să pregătiți cina, să mergeți la cumpărături, să spălați vase. Și probabil că aceste lucruri sunt deseori mult mai importante pentru ei decât jocul, căci cine nu se bucură atunci când știe că poate fi cuiva de folos, când se simte implicat? În plus, a-i implica pe cei mici în treburile casnice nu este doar util, ci și necesar, căci acest lucru îi responsabilizează.

Pentru că îmi place să programez din timp jocurile și activitățile pe care le vom face cu copiii, seara, când Cecilia vine de la grădiniță, iar tati de la serviciu, am hotărât să-mi fac un program săptămânal, care să includă cele mai diverse modalități de a petrece timpul împreună cât mai distractiv. Vreau să împărtășesc și cu tine acest program, care sper să te inspire. 

LUNI: Învățați o tehnică handmade
Copiilor le place să meșterească. Astfel, poți învăța împreună cu ei o tehnică handmade pe care aceștia nu o cunosc: quilling, modelaj, decoupage, origami, modelarea plastilinei, pictură sau orice altă tehnică pe care o consideri utilă. Implică-ți toți membrii familiei în această activitate și vei vedea cât de fericiți vor fi toți să își demonstreze operele pe care au reușit să le meșterească. Asigură-te doar că ai materiale suficiente pentru toți.


MARȚI: Numărați monede și sortați-le
Cu siguranță aveți în casă o pușculiță în care adunați monedele. Într-o seară de marți, dupa ce ați luat cina, adunați-vă toți membrii familiei, goliți pușculița și sortați monedele, în dependență de valoarea acestora. La final, numărați banii și decideți ce vreți să faceți cu ei. Ia în considerare și părerea celor mici.  În timp ce numărați monedele, explică-le copiilor ce sunt banii, ce poți face cu ei și cât de important este să îi utilizeze atent, doar pe ceea ce este necesar. 

MIERCURI: Discutați pe o anumită temă
Într-adevăr, momentele de dicuții cu cei dragi pot fi distractive! Ar fi bine să faceți o tradiție din a vă rezerva o seară pe săptămână în care să vorbiți toți membrii familiei. Posibil că o faceți în fiecare seară, dar discuțiile din ziua rezervată, dedicați-le anumitor teme: sănătate, religie, etc. Dați-văcu părerea și ascultați pe fiecare în parte. Regula este simplă: toți trebuie să aibă câte ceva de spus! La final, stabiliți care va fi tema de discuție pentru săptămâna viitoare.

JOI: Ascultați muzică și dansați
Dansul nu este indicat înainte de somn, dar îl puteți practica imediat ce s-au întors copiii de la grădiniță.  Acesta nu doar că este distractiv, dar are și numeroase beneficii pentru cei mici. În timpul dansului sunt folosite toate grupele de mușchi, dezvoltându-se flexibilitatea, echilibrul, forța, coordonarea. Astfel, o seară de dans este cea mai frumoasă distracție pe care ai putea-o oferi copiilor tăi!


VINERI: Faceți fiecare ceea ce vă place
Pentru că sâmbătă e zi de odihnă, vinerea seara faceți ceea ce vă place fiecăruia dintre voi. Lasă-i pe cei mici să se joace cu jucăriile preferate, să deseneze, să privească desene animate, etc. Iar voi, maturii, citiți o carte interesantă, priviți un film, relaxați-vă.


SÂMBĂTĂ: Pregătiți ceva gustos la bucătărie
Orice copil va fi pur și simplu încântat atunci când părinții îi vor cere ajutorul la bucătărie. Astfel, nu ezita să-i implici pe cei mici la pregătirea bucatelor. Lasă-i să taie ceapă, morcov sau orice altă legumă (numai sub supraveghere), să mestece în mâncare sau să adauge sare, piper (de asemenea, doar avându-te pe tine în preajmă). De asemenea, îi poți implica la aranjarea mesei. Vei vedea cât de distractiv poate fi pentru ei acest proces!  Nu uita să îi apreciezi pentru ceea ce au făcut și să-i lauzi! Data viitoare când vei dori să pregătești ceva gustos la bucătărie, cu siguranță singuri se vor oferi să te ajute.


DUMINICĂ: Mergeți în excursie
Deși e interesant să petreci cu familia în casă, dacă îți dorești să mai schimbi un pic atmosfera, ieșiți în aer liber. Mergeți în excursii, în parcuri sau în pădure. Astfel, cei mici vor fi conectați cu natura și vor fi încântați să descopere insecte, animăluțe, plante. În aceste momente tu poți deveni adevărat ghid, povestindu-le mici secrete și curiozități din natură.


Tu cum petreci timpul cu familia, astfel încât să nu vă plictisiți și să rămâneți cu amintiri frumoase? 

Aștept răspunsurile tale în comentarii!

Pentru a nu pierde alte sfaturi și sugestii pe care le voi propune în postările viitoare, abonează-te la Pagina de Facebook a Blogului!