joi, 2 februarie 2017

Cum îmi învăț copiii să protejeze natura

Educația ecologică începe din familie, atunci când părinții, prin propriul exemplu, își învață copiii, de mici, să sorteze deșeurile, să le arunce numai la urna de gunoi și , pe cât e posibil, să recicleze rămășițele de ață, plastic, pânză, etc.  Acest proces trebuie să aibă continuitate, din familie – la grădiniță – școală – liceu – întreaga societate, iar un copil care va crește într-o asemenea atmosferă, cu siguranță nu va arunca gunoaie pe stradă, nu va ucide animale și păsări, va ști să scoată aparatele electrice din priză atunci când nu le mai folosește, etc.


Pornind de la aceste gânduri, unul dintre obiectivele familiei noastre pentru anul 2017 este să învățăm împreună să protejăm natura. Da, să învățăm ÎMPREUNĂ, pentru că, trebuie să recunoaștem, nici noi nu prea știm cum să ne comportăm cu mediul înconjurător.

Deci, iată ce facem noi în acest sens:

Facem ordine la terenul de joacă
De fapt, acest lucru l-am făcut când afară era cald și au putut participa și copiii la curățenia de pe terenul de joacă. Astfel, împreună am adunat frunzele uscate, ramurile uscate care au căzut de pe copaci și hârtiile care, trebuie să recunoaștem, apăreau zi de zi „ca din pământ”. Vom continua să facem același lucru și la primăvară. Regretabil este faptul că nu toți se implică, iar cei care stau pe alături și privesc, nu păstrează ceea ce fac alții...

Reciclăm hârtia
Noi am început să nu mai aruncăm resturile de hârtie, revistele și ziarele pe care nu le mai folosim. Le adunăm frumos într-o cutie, dupa care le vom duce la punctele de colectare a hârtiei. E și o metodă de a-i învăța pe cei mici să câștige câțiva bănuți. Un kg dehârtie costa vre-o 50 de bani, dar important este scopul, nu banii.  Astfel, copiii sunt încântați să „pună la păstrat” fiecare bucată de hârtie, știind că într-o zi pentru asta vor primi bani, pe care îi vor cheltui pe ceea ce își doresc ei. 


Sortăm deșeurile reciclabile
Pentru că nu doar hârtia trebuie recilată, toate sticlele din plastic ajung la urna specială. Deja nu știu cât de conștienți sunt cei care vin în fiecare săptămână să ridice deșeurile și cât de bine le sortează ei, însă noi facem ceea ce trebuie de făcut...

Mergem la cumpărături cu pungi ecologice
Încercăm să înlocuim pungile de plastic cu cele de hârtie sau cu torbe din pânză. La început ne era oarecum incomod când vânzătorii ne întrebau: „de sacoșă aveți nevoie?”, dar ne-am obișnuit și acum, cumpărăturile le punem în torbe sau rucsac. Apropo, este și foarte simplu de cărat torbele și „nu îți taie degete” cum o fac pungile de plastic.

Meșterim obiecte handmade din materiale reciclabile
Iar pentru a le demonstra copilașilor mei ce înseamnă o Planetă curată și un mediu înconjurător prietenos, am confecționt împreună un glob pământesc. Trebuie să recunosc, acesta a fost un proiect pentru grădinița la care merge Cecilia, însă propunerea doamnei educatoare a venit exact la timpul potrivit. Astfel, din resturi de hârtie am confecționat o minge, care reprezintă globul pământesc. Am vopsit mingea cu albastru de metilen, căci nu aveam la îndemână acuarelă, iar dupa ce s-a uscat bine, din fâșii de hârtie colorată, folosind tehnica quilling, am creat continentele. Folosind clei fierbinte, am lipit pe glob copaci, fluturași, pești și animăluțe. Le-am explicat copiilor că atunci când noi nu aruncăm murdărie în lacuri și râuri, peștișorii pot înota ușor în apa curată, când nu ucidem animalele și păsările, acestea sunt fericite, iar când folosim mai puțin mijloacele de transport, care elimină fumul toxic, suntem cu toții sănătoși și vom trăi pe o Planetă curată. 


Ce altceva am putea face pentru protecția mediului înconjurător
1.Să scoatem aparatele electrice din priză, atunci când nu le mai folosim.
2.Să stabilim pentru fiecare lună câte un obiectiv „ecologic”: nu mai cheltuim atât de multă apă, energie electrică, gaz/ mergem în excursii pe jos/ plantăm flori, copaci/etc.
3.Să învățăm cântecele și poezii despre natură.
4.Să vizităm zonele protejate prin lege.  Astfel, copiii noștri vor înțelege mai bine ce înseamnă ecologia.
5.Să plantăm copaci și flori, pentru a avea un aer curat, numai bun pentru a-l respira.
6.Să observăm și să studiem insectele, animalele și păsările, pentru a dezvolta o atitudine prietenoasă față de natură. 


Deși copiii mei încă sunt micuți pentru a înțelege noțiunea de „planetă, mediu înconjurător, deșeuri, etc”, noi aplicăm regula picăturii, a repetării și a exemplului propriu și suntem siguri că numai atunci când nu vom obosi să le explicăm zi de zi, pe înțelesul lor, ce înseamnă să protejezi natura, numai atunci vom crește o generație cultă și dornică de a trăi într-un mediu curat.

Angela, mămica Liei și autoarea blogului Copilăria Mămicilor, a abordat și ea acest subiect pe blog, însă dintr-un alt punct de vedere. Vedeți AICI despre ce-i vorba!

Dar voi, dragi mămici, cum îi educați pe cei mici din punct de vedere ecologic? Aștept și unele sfaturi din experiența voastră! 

Iar pentru a vedea toate postările mele legate de viața de mămică, urmăriți pagina de Facebook a blogului!

Cu drag de voi, SuntMAMĂ!