joi, 23 martie 2017

7 idei de jocuri în aer liber. E primăvară! Hai să ne jucăm afară!


Odată cu sosirea primăverii, ieșim din bârlogurile noastre și ne bucurăm din plin de soare, vânt, flori și fire de iarbă. Pentru copii este un bun prilej de a descoperi și învăța lucruri noi despre natură și mediul înconjurător, iar pentru părinți – de a-și aminti de lecțiile de științele naturii și biologie și de a le povesti celor mici cele mai captivante detalii din viața animalelor și a plantelor. De asemenea, în această perioadă suntem în căutarea celor mai frumoase jocuri și activități în aer liber, pentru a face timpul petrecut afară cu cei mici, nu doar vesel și distractiv, ci și educativ. În acest sens, am selectat o serie de idei care să te ajute (pe tine, dar și pe mine) să te joci frumos cu copilul tău în primăvara aceasta. Amintește-ți de copilărie și cu ajutorul jocurilor pe care le-am descris AICI.

Jucați-vă cu pietricelele
Dacă ai un pitic mai mic de doi ani, cu siguranță va prefera să se așeze în mijlocul terenului de joacă și să se joace cu pietricelele de acolo. Nu-ți fă griji că ar putea lua microbi.  De acolo sau din alt loc, oricum îi va lua. Important este să ai grijă să-i speli mânuțele dupa ce se joacă în nisip sau pietricele. Este o bună activitate senzorială, care dezvoltă motricitatea fină a celui mic.

Organizați un picnic
Primăvara este anotimpul ideal pentru a organiza picnicuri în pădure, parc sau chiar în mijlocul grădinii. Prepară ceva gustos, ia cu voi vesela copilului sau pe cea de unică folosință și profitați din plin de zilele însorite. Nu uita să strângeți dupa voi și să-i povestești copilului cât de important este să aruncîm gunoiul la urne, sortându-l.

Observați natura
Invită-l pe copil la o plimbare în parc sau în pădure, luați cu voi o lupă și mergeți să cercetați plantele și insectele.  Discutați despre ceea ce vede și observă,  analizați și descrieți fiecare insectă sau plantă. Nu uita să-i vorbești despre mediul înconjurător și despre cât de important este să fie prietenos cu natura.  Această activitate îl va captiva pe cel mic!

Grădinăriți împreună
Ai de lucru prin grădină (dacă locuiești la casă la sol)? Implică-l și pe cel mic în aceste treburi! Oferă-i o găleată, o lopată sau oricare altă unealtă ce nu prezintă pericol și... spor la grădinărit! Plantați împreună flori, săpați pământul, udați-l. Astfel copilul se va simți util, dar va învăța să mânuiască diferite unelte.

Jucați-vă cu baloanele de săpun
Chiar și maturilor le plac baloanele de săpun. Astfel, vei avea nevoie de un tub cu substanța din care se fac baloanele și distracția este garantată. Această activitate îmbunătățește motricitatea fină și coordonarea ochi – mână, deoarece pititcul tău va trebui să urmărească baloanele și să le spargă.

Jucați-vă cu mingea
Iarna copiii nu se joacă cu mingea, ci o înlocuiesc cu bulgării de zăpadă. Dar odată cu sosirea anotimpului cald, aceasta devine jucăria preferată atunci când cei mici ies afară. Poți inventa diverse jocuri entru micuțul tău: să rostogolească mingea, să o prindă, să o arunce într-o găleată, iar dacă este mai mare – poate juca șotron cu ea, fotbal, volei sau alte jocuri în grup. În acest mod își va dezvolta capacitatea de concentrare și coordonarea ochi-mână.

Desenați cu creta
Primăvara este anotimpul perfect pentru ca cel mic să-și descopere talentul de pictor, desenând cu creta pe asfalt. Oferă-i cretă de diverse culori și lasă-l să deseneze orice își dorește. Discutați și analizați desenele, iar pentru un joc mai distractiv încearcă să desenezi și tu, îndemnându-l să recunoască personajele. 

Ai și alte idei de jocuri în aer liber? Le aștept în comentarii.

Pentru a petrece distractiv timpul în familie, vezi AICI câteva idei. 

Iar pentru alte idei interesante, nu ezita să dai un like paginii deFacebook a blogului!