vineri, 7 aprilie 2017

3+1 activități pe care să le faci cu copilul în zilele ploioase


În zilele ploioase de primăvară, chiar dacă afară e călduț, obișnuim împreună cu Stelian și Cecilia să stăm în casă, să dormim mai mult decât de obicei, să pregătim ceva gustos și să ne jucăm mult-mult-mult.

Atunci când plouă, este momentul potrivit pentru a povesti copiilor despre fenomenele naturii, dar în special despre ploaie. Este foarte important ca dupa ce ne jucăm „de-a ploaia” în casă, să ieșim și afară, pentru a vedea cum arată aceasta în realitate.

Pentru că azi de dimineață plouă, iar Cecilia a insistat să meargă la grădiniță, am rămas acasă în doi, cu Stelian. Am deschis larg fereastra, în timp ce se răcea ceaiul și am cercetat de la geam stropii de ploaie, care ne-au spălat fața. Mai apoi, Stelian a cerut să coloreze în cărți. Atunci mi-am zis că ar fi bine să inventez câteva activități legate nemijlocit de ploiță. Astfel, a pictat ploaia folosind pensula și un pai, am decupat stropi de ploaie și am învățat și câteva poezii despre ploaie.

Dacă și tu îți dorești să te joci „de-a ploaia” cu copilul tău, iată ce jocuri îți propun:

1.Nor cu ploaie handmade
Această activitate am făcut-o toamna trecută cu Cecilia, dar este la fel de actuală. Ce pași trebuie să urmezi pentru a meșteri un nor cu ploaie handmade, vezi AICI.

2.Pictăm ploaia cu pensulă și pai
Paiurile de la suc pot fi folosite în pictură, iar efectele obținute sunt de-a dreptul extraordinare. Am încercat și noi azi această metodă, folosind-o la pictarea  unei ploi ciobănești. Tot ce trebuie să faci este să picuri vopsea de culoare albastră pe o foaie albă și să lași copilul să sufle peste picătură. Iar dacă nu ai paiuri, poți doar să îi propui celui mic să picteze ploaia prin stropire: înmoaie pensula în vopsea, dupa care ușor o lovește, astfel încât picăturile să cadă pe foaie. Lasă desenul la uscat, apoi înrămează-l sau păstrează-l pentru a i-l arăta copilului atunci când va crește mare.

3.Ploaia cade pic-pic-pic
Pentru Stelian nu a fost deajuns să picteze ploaia, astfel că s-a jucat din nou cu pensula și vopseaua, desenând haotic și exclamând: „Ploaia cade pic-pic-pic!”. Dacă ai acasă o farfurie de unică folosință de plastic sau carton, tai-o în două jumătăți, iar cu ajutorul capsatorului, prinde jumătățile dupa bunul tău plac și lasă-l pe cel mic să-și încerce talentul și pe farfurie. Stelian a pictat un curcubeu, ce-i drept, nu prea colorat. Lipește apoi de farfurie foaia pe care a desenat copilul, prinde-i o ață și agaț-o pe un perete.

+1.Ascundem jucăriile sub umbrelă
Copiilor mei le place să s ejoace cu umbrela, astfel încât chiar și atunci când nu plouă, își iau umbrelele și se plimbă prin casă cu ele desfăcute. Pentru deseară, când vine Cecilia de la grădiniță, m-am gândit să-i propun un joc: să ascundem jucăriile sub umbrelă. Să vedem ce-o să iasă și câte din ucăriile ei vor încăpea sub umbrela micuță. Dacă reușești să faci acest joc înaintea noastră, aștept o fotografie sau un comentariu în care să îmi povestești ce reacție a avut copilul tău.

Bucură-te împreună cu copilul de ploița pe care ați reușit să o aduceți și în casă, nu doar să o admirați de la geam!

Pentru a vedea și alte idei de jocuri și activități pe care le poți face cu cel mic, nu ezita să dai un like paginii de Facebook a blogului!