marți, 11 aprilie 2017

Vine Paștele! Cum să faci cu cei mici un Copac al Paștelui și ce reprezintă acesta


Tradiția de a împodobi de Paște un copac vine din Germania și Austria, însă în ultima perioadă se obișnuiește și la noi ca unele familii să aranjeze masa de sărbătoare, punând în centru acesteia un copac împodobit cu ouă decorative și de ciocolată. 

Copacul de Paște este format din crenguțe înmugurite, care sunt aranjate într-o vază. Pe acestea se prind ouă, fie golite de conţinut şi vopsite, fie confecţionate din plastic sau material textil, fie ouă de ciocolată, la care se adaugă iepuraşi, fluturi, puişori decorativi. Conform RomaniaTV acesta este așezat în încăperea în care vor fi primiţi musafirii în cele trei zile de sărbătoare. Variante mai mici ale Pomului de Paşti pot fi confecţionate şi aşezate în centrul mesei în jurul căreia se adună familia, pentru a ciocni câte un ou şi a gusta din drobul de miel pregătit după reţeta casei. De altfel, pomul de Paşti este perceput ca un simbol al comuniunii şi bucuriei, în timp ce oul simbolizează viaţă.

Mi-a plăcut atât de mult ideea de a avea în casă un astfel de copac, încât nu am rezistat și, împreună cu Cecilia și Stelian am împodobit nu unul, ci doi copaci. Ce-i drept, nu sunt împodobiți cu ouă de ciocolată, însă acestea urmează să fie aranjate pe rămurele atunci când vom reveni de la bunici, unde vom petrece în acest an Paștele.

Materiale necesare

  • Crenguțe de copaci
  • O vază
  • Floricele din hârtie
  • Ouă decorative și alte decorațiuni tematice

Cum se confecționează

  • Pentru că nu rupem niciodată ramurile verzi ale copacilor, în timpul unei plimbări, am găsit câțiva copaci tăiați, din care am luat câteva rămurele.
  • Le-am aranjat frumos în două vaze făcute din sticle, dupa care le-am împodobit dupa bunul nostru plac.
  • Inițial, unul dintre copăcei a fost decorat cu ouă din plastic și floricele handmade din hârtie, dar dupa ce am achiziționat câteva decorațiuni tematice de la EduJoc, le-am pus pe acestea în copacelul improvizat.
  • Cel de-al doilea copac l-am decorat cu floricelele din plastic, din care în perioada sărbătorilorde iarnă soțul meu, autorul blogului Sunt TATĂ, a făcut împreună cu copiii câțiva brăduți deosebiți. Pe ramurile acestuia am prins și ouă de plastic.


Rezultatul e chiar destul de frumos, zic eu. Tu ce părere ai?

Dacă vrei să meșterești au astfel de copac, ai nevoie doar de un pic de timp liber și imaginație. Spor la muncă și Un Paște luminos să ai împreună cu întreaga familie! 


Alte articole din proiectul „Vine Paștele!”, găsești aici, aici, aici, aici  și aici.Iar dacă nu știi ce jocuri să faci cu cel mic în ziua de Paște, îți vin în ajutor și îți propun AICI câteva idei.

Pentru a vedea și alte articole de pe blog, nu uita să dai like paginii de Facebook a acestuia!