luni, 15 mai 2017

La o discuție cu bloggerița Kate Rotari: „Lectura împreună cu Bogdan face parte din viața noastră de zi cu zi”


Este o mămică destul de activă în mediul online, unde postează diverse fotografii (pe Instagram și Facebook) și articole (pe blogul personal). Una dintre cele mai active mămici-bloggerițe, care-și bucură cititorii cu postări utile și interesante. Scrie despre călătorii, bucatele pe care le prepară, despre evenimentele la care merge și despre cărțile pe care le citește ea și băiețelul său, Bogdan.
Azi am vorbit cu ea despre lecturi, căci asta face cel mai des alături de copilul său – lecturează.  Despre cărțile pentru copii, pe care le recomandă tuturor părinților, află din interviul de mai jos, pe care Kate Rotari a acceptat cu amabilitate să mi-l ofere.

Cât de importantă este pentru familia ta lectura?
De când mă țin minte mi-a plăcut să citesc, când eram copil mă ascundeam în casa cea mare pentru a fugi de toți și a putea citi în liniște, fără ca cineva să mă deranjeze. Primele cărți le furam pe furiș de la surorile mele mai mari, cea mai impresionantă carte pe care am citit-o pe când eram copil a fost “Contele de Monte Cristo” și rămâne până acum una dintre cărțile mele preferate, la fel ca și autorul Alexandre Dumas. A fost un moment în viața mea când am încetat să mai citesc, iar acum am revenit cu plăcere la acest obicei și a devenit o dependență frumoasă.
Soțul meu nu este un cititor înrăit și foarte rar îl vezi citind. Mă bucur mult însă că am reușit să-i cultiv și lui Bogdan această dragoste pentru cărți, și chiar dacă el încă nu poate citi, iubește cărțile, să le răsfoiască, să le coloreze și să le citim împreună.

Ce parte din timp acordați lecturii?
Lectura împreună cu Bogdan face parte din viața noastră de zi cu zi, și nu există zi în care să nu răsfoim o carte sau să citim o poveste. De obicei, citim înainte de somnul de amiază sau de seară, sau atunci când călătorim în transportul public întotdeauna avem o carte cu noi. De fapt, în rucsacul lui Bogdan, pe lângă jucării, se găsește întotdeauna o carte. Eu evit cât pot de mult să-i dau telefonul sau tableta atunci când se plictisește sau când sunt eu ocupată, iar o carte este soluția perfectă împotriva plictiselii.

Am observat că și copilul vostru „citește”. Cum ați reușit să-i cultivați acest gust pentru lectură?
Acest lucru a venit natural, nu am insistat asupra acestui fapt, am început să-i cumpărăm cărți pentru bebeluși și am observat că Bogdan manifestă interes. Astfel, i-am susținut această pasiune și i-am construit o bibliotecă potrivită pentru vârsta lui. De fapt prima carte a lui Bogdan a fost primită cadou de la nana lui, așa că putem să spunem sincer, că și ea a contribuit foarte mult la cultivarea acestei pasiuni. Sper însă foarte mult că, odată cu vârsta, pasiunea aceasta a lui să rămână vie și să nu înceteze niciodată să fie curios. 

Cu siguranță are deja cărtțle sale preferate. Care sunt acestea?
El în fiecare zi are altă activitate preferată, la fel și cărțile, sunt diferite în fiece zi, sau mai bine zis minut ;)
Îi plac foarte mult poveștile și are personaje preferate: Motanul Încălțat pe care l-a văzut și în realitate la Teatru de Păpuși, și de care a rămas foarte impresionat și e foarte bine când copilul asociază personajul din poveste cu unul real; Pinnochio ne vine tot timpul în ajutor atunci când Bogdan începe să spună minciunele, iar Cucoșul din Punguța cu doi bani este prezent peste o zi în sesiunea noastră de lectură.
Cărțile cu abțibilduri sunt o altă activitate pe care Bogdan ar repeta-o la nesfârșit și astfel avem o colecție adevărată de astfel de cărți. 

Ce cărți pentru copii nu ar trebui să lipsească din biblioteca unei familii?
Orice carte e binevenită. Cărțile nu sunt niciodată multe, de ele nu te plictisești, ele îți deschid noi orizonturi și dezvoltă creativitatea atât a copiilor ,cât și maturilor. Mie îmi plac mult cărțile vechi, care au fost deja răsfoite și citite de altcineva, care păstrează notițele altor oameni și au o istorie frumoasă. Bogdan alege cărțile la vârsta asta, după copertă, după desenele din interior și nicidecum după conținut, asta rămâne la alegerea mea.  

De la ce vârstă  recomanzi părinților să le citească celor mici? Care e experiența familiei voastre la acest capitol?
Niciodată nu e prea devreme, căci putem să-i citim copilului încă din burtică și zi de zi după asta. În timpul sarcinii am citit foarte mult, uneori cu voce tare, căci ăsta era unul din momentele mele de conexiune cu bebelușul din burtică. Când s-a născut Bogdan, am început să citesc mai puțin, o făceam doar în momentul când îl alăptam, iar cu timpul doar noaptea, când toți ai casei dormeau, și asta deoarece citeam pe tabletă și evitam cât posibil ca Bogdan să mă vadă în fața ei. Acum mergem împreună la bibliotecă și ne alegem cărțile. Bogdan e unul de-al casei acolo, el știe deja unde stau cărțile pentru copiii și merge singur și își alege ceea ce vrea să răsfoiască sau să citim împreună. Așa că niciodată nu e prea devreme să începem să le citim copiilor și să le facem cunoștință cu lumea minunată a cărților și a personajelor din povești.

Cum arată biblioteca lui Bogdan? Ce cărți se regăsesc în ea?
Ooo, biblioteca lui Bogdan e foarte diversă și conține de la enciclopedii pentru copiii, până la cărți de colorat sau de decupat. Alegerea e mare și după dispoziția pe care o are Bogdan în aceea zi. Cărți cu povești, cu poezii, cu abțibilduri, cu activități, orice carte este binevenită în biblioteca noastră.
Biblioteca lui Bogdan se mărește de fiecare dată când ieșim în oraș sau mergem pe lângă o librărie, dar această investiție este una de viitor și merită toți banii.

Ce tipuri de cărți „a citit” copilul tău până la această vârstă și le recomanzi?
I-am citit orice, dar am înțeles că fiecare carte din biblioteca lui Bogdan își are timpul ei. Cărțile de colorat încă nu au intrat în favorurile lui Bogdan, ele încă mai așteaptă să le vină timpul, cărțile cu abțibilduri sunt printre preferatele lui. Cărțile cu cerculeț care trebuie rotit pentru a găsi mămica animăluțelor sau culoarea potrivită, mie mi se par foarte reușite, astfel Bogdan a învățat culorile, animalele și formele.

Scriitorii autohtoni. Pe care din aceștia ai reușit să-i citești copilului tău? 
De obicei, când alegem o carte, nu ne uităm neapărat după autor, alegem după copertă, ilustrații și mesajul pe care îl transmite. Însă avem cărți ale autorilor autohtoni, cât și a autorilor de peste Prut. În biblioteca lui Bogdan găsim poeziile lui Grigore Vieru, Arcadie Suceveanu, Elena Fargo, Claudia Partole, etc. Avem întreaga colecție de povești frumoase și pline de povețe ale Stelei Popa, cu autograf de la autor și poze de la lansarea de carte. Avem o carte foarte neobișnuită de la autoarea Cristina Bujor, o carte atât de interesantă și frumoasă și deosebit de originală.
Avem și cărți scrise de specialiștii în parenting de peste Prut, Prințesa urbană și-a făcut loc atât în biblioteca mea, cât și a lui Bogdan. Urania Cremene este alt trainer în parenting care vine și cu o serie de cărți și pentru copii, care sunt atât de bine structurate și educative pentru copii, îi învață să treacă peste obstacole și frici prin povești frumoase și utile.

Mulțumesc mult pentru că ai acceptat acest interviu!

Pentru a citi și alte interviuri cu oameni interesanți, nu ezita să dai un like paginii de Facebook a blogului sau să mă urmărești pe Instagram.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu