vineri, 5 mai 2017

NU ecranelor digitale în viața copiilor!


Deși  ecranele digitale sunt prezente în fiecare casă, timpul petrecut în fața acestora ar trebui să fie cât mai limitat, mai cu seamă în cazul copiilor mici. Am și eu doi pici-voinici, care nu privesc televizorul deoarece nu-l avem, dar îmi cer zilnic să le permit să stea la  calculator. Un desen animat, un cântecel, un video de la Alexunea TV sau BettyL Club, dupa care, atunci când ecranul le este luat din față, începe isteria. Nu știu încă să fac față acestei provocări, dar învăț. Și sunt absolut conștientă de faptul că ecranele, nu doar că provoacă dependență, dar afectează negativ sănătatea celor mici.

Tocmai din acest motiv am participat la workshop-ul „Ecranele digitale – influiența asupra vederii copilului”, ținut de medicul-oftalmolog Iulia Zamă-Mardari și organizat de Parents League Moldova. Bănuiesc că toți cei prezenți la eveniment știau că ecranele digitale sunt periculoase, însă nimeni nu cunoștea prea multe detalii în acest sens. Asta dacă nu cumva sunt și ei medici sau au medici în familie.

A fost un eveniment extrem de interesant și util, în cadrul căruia doamna medic a explicat cât de important este să nu ne lăsăm copiii la calculator, tabletă, televizor. „Copiii, până la perioada în care merg la școală, nu au nevoie de calculator, iar dacă e absolut necesar să le dăm un telefon, ideal este unul simplu, cu butoane”, „În cazuri excepționale, când suntem nevoiți să ne ținem copiii ocupați (nu mai mult de 15 – 20 de minute), le putem permite să privească televizorul, la o distanță de minimum 3 metri”, „Cum și cât de bine vor vedea în viitor copiii noștri, depinde doar de noi, părinții!”, a menționat Iulia Zamă-Mardari.

Un alt aspect la care s-a atras atenția în cadrul discuției cu doamna medic, a fost importanța ochelarilor de protecție, pe care fiecare dintre noi trebuie să îi purtăm atunci când ieșim afară sau suntem în fața unui ecran digital. 

La final, oftalmologul a venit cu un sfat pentru toți cei prezenți: „Când stați mult timp în fața calculatorului, nu uitați să vă ajustați scaunul, ecranul dispozitivului, distanța de la ecran-ochi, dar și să faceți pauze dese, cât și masaj în zona gulerului”.

Un alt moment interesant din cadrul workshop-ului a fost prezența reprezentantului Eau Thermale Avène Moldova, care a vorbit despre importanța cremelor de protecție solară, oferind la final și câte un cadou pentru mămici și pitici, dar și tombola, de la care cele mai norocoase mămici au plecat acasă cu premii frumoase.

Un MARE MULȚUMESC doamnei medic, reprezentantului Eau Thermale Avène Moldova, dar nu în ultimul rând organizatorilor! Aștept cu nerăbdare următoarele evenimente!

Pentru a afla despre alte evenimente la care urmează să merg, nu ezita să dai un like paginii de Facebook a blogului sau să mă urmărești pe Instagram!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu