duminică, 28 ianuarie 2018

Când mi-a fost rușine că am un copil cu cancer


Știu, titlul pare aberant, dar în toată perioada asta de coșmar prin care trecem împreună cu Stelian, am avut tare multe momente în care mi-a fost rușine că am un copil cu cancer. Nu ar fi trebuit să-mi fie, căci nu noi alegem boala, ci ea pe noi, dar în fața acestor momente suntem atât de neputincioși, încât ne simțim rușinați de fiecare dată când cineva ne arată compătimire și ne propune ajutorul.

Când cineva suferă de cancer, cei din jur se mobilizează și ajută.  E vorba despre vecini, prieteni și uneori chiar oameni necunoscuți.  E frumos să vezi că toți se solidarizează și uneori oameni despre care n-ai habar vin la tine cu o vorbă bună și un sfat. Cu toate acestea, în asemenea situații, la început, eu m-am simțit tare rușinată...

Nu ar fi trebuit, căci oamenii vin cu intenții din cele mai bune și cu gânduri pozitive, dar noi încă mai trebuie să învățăm să acceptăm ajutorul. Oamenii au nevoie de oameni și oricât de puternici am fi, oricât de mulți bani am avea, când e vorba de cancer, cu greu reușim fără susținerea celor din jur.

Cu toate acestea, uneori, chiar cei din jur, prin micile gesturi necugetate, te fac să te simți rușinată că micuțul tău a fost diagnosticat cu această boală. Când îl numesc „copil special”, „copil diferit”, te simți rușinat/ă. Când vezi privirile jalnice ale medicilor, te simți rușinat/ă. Când ești întrebat/ă de câți bani ai nevoie pentru a-ți trata copilul, te simți rușinat/ă, pentru că nimeni nu îți cere bani, dar toți așteaptă să le dai și toți știu că trebuie să dai, chiar dacă n-ai. Când ajungi să nu mai ai bani pentru a-i oferi copilului ceva ce își dorește, penru că din salariul soțului/soției ați achitat creditul, facturile de utilități și alte cheltuieli care nu pot aștepta, te simți rușinat/ă...

***
Prin intermediul acestui articol vreau să mulțumesc din toată inima tuturor celor care ne-au ajutat/ne ajută, ne-au susținut/ne susțin și ne-au fost/ne sunt alături în aceste momente dificile. Pentru noi contează foarte mult să vă știm alături de Stelian. Împreună vom învinge!

Pentru a vedea și alte articole din categoria „Învingem cancerul”, te invit să dai un like paginii de Facebook a blogului.

Sursa foto - Pixabay

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu