marți, 12 iunie 2018

Copacul de la Bibliotecă revine, cu ajutorul nostru, acolo unde a crescut!


Azi am aflat despre un proiect tare frumos, care vrea să aducă mai multă culoare în orașul nostru. Este vorba despre „Copacul de la Bibliotecă”, un proiect inițiat de Mihai Stamati – designer, coordonator de proiect, Pavel Obreja – sculptor, Ion Zbancă – designer și Andrei Zbancă – designer. 

Povestea copacului a spus-o chiar Mihai Stamati: „După ninsorile din aprilie, în fața Bibliotecii Naționale, a căzut un platan. Unul viguros care a crescut mai multe decenii la rând. La două luni după ninsoare, copacul încă mai era în fața bibliotecii, răsturnat și bucățit, cu rădăcina încă vie îngropată în mormanul de asfalt. Părea de nestrămutat și dornic de a rămâne în fața bibliotecii. L-am văzut de mai multe ori, iar în una din zile m-am întrebat ce-ar fi dacă acest platan chiar ar rămâne acolo, valorificat și renăscut ca mobilier urban?!”. Și copacul va rămâne în fața Bibliotecii, dacă proiectul va avea susținerea noastră.


Tinerii talentați își doresc să transforme platanul în bănci, măsuțe pentru laptop și suport pentru biciclete, lemnul fiind îmbinat cu elemente din metal. Toate acestea vor fi amplasate în scuarul Bibliotecii Naționale „Vasile Alecsandri” și a Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”.

Lucrările sunt în plină desfășurare și de la o zi la alta bucățile de lemn  dictează felul în care va arăta produsul final. E un proces interactiv care implică improvizare continuă, adaptare a ideilor la trunchiurile de care dispunem și viceversa, aceasta fiind de fapt o provocare frumoasă. 

O parte din bugetul proiectului a fost acoperit de către parteneri, ceea ce ne-a permis între timp să începem lucrul și să avansăm.  Pe final însă, ne-am dorit  să implicăm și societatea civilă așa încât să o avem complice în această poveste. Dincolo de necesitatea de a completa restul bugetului necesar pentru finalizarea și instalarea mobilierului  în scuarul bibliotecii, vrem să promovăm prin această campanie ideea de responsabilitate colectivă și asociere a fiecăruia din noi cu mediul în care trăim. Campania „Copacul de la Bibliotecă” țintește spre donații mici, dar numeroase, așa că vă îndemnăm să o faceți modest și molipsitor. Și noi, din modestie, sau poate din curaj, fixăm o limită de sus - donația nu poate fi mai mare de 30 USD
”, anunță inițiatorul proiectului, împreună cu echipa de lucru.


În ziua inaugurării, băieții vor oferi câte o mică părticică din povestea platanului. Aceștia vor aduce un coș plin cu așchii, surcele, bucăți de lemn rămase de pe urma lucrărilor, cu inscripția #CopaculDeLaBiblioteca, pe care cei prezenți să le poată lua cu ei ca magnet de frigider.

Până atunci însă, ei au nevoie de susținerea noastră. Dacă și tu îți dorești să fii complice a poveștii, poți face o donație pe INDIEGOGO.

Mi-a plăcut foarte mult ideea proiectului, mai ales că locul în care va fi amplasat mobilierul va fi nu doar un bun prilej pentru popas, ci și un spațiu care predispune la comunicare, interacțiune și evenimente culturale în aer liber.

Întreaga poveste a Copacului de la Bibliotecă o găsești AICI.


Sursa fotografiilor - Indiegogo, Mikelesta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu